Feljelentette magát a nagy-szénási kereszt újraépítője

2024.01.07. 06:51
A Duna–Ipoly Nemzeti Park területén már korábban is állt egy kereszt, azonban azt még nyáron lerombolták. Azóta a külügyi államtitkár megkísérelte újjáépíttetni azt, de a nemzeti park korábbi igazgatója ezt természetvédelmi okokból nem engedélyezte. Nem sokkal később új igazgatót neveztek ki a helyére, és péntek óta ismét áll a kereszt Nagy-Szénáson, bár továbbra is engedély nélkül.

Péntek délután, szürkületben érkezett öt asztalos a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található Nagy-Szénás hegyre, hogy újjáépítsék a korábban lerombolt keresztet. Egy vállalkozó bérelte fel őket annak ellenére, hogy nem kapott engedélyt az építkezésre – írja az RTL.

Korábban Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője szerette volna újjáépíttetni a keresztet, de Füri András, a nemzeti park korábbi igazgatója ezt nem engedélyezte – természetvédelmi okokból. Az államtitkár ekkor keresztényüldözéssel vádolta meg Fürit, akit néhány nappal később menesztettek állásából.

Az Agrárminisztérium elmondása szerint azonban a két dolog nem függ össze egymással, mivel Füri András állítólag már egy éve kérvényezte felmentését egészségügyi okok miatt.

Felépíttette a keresztet, majd feljelentette magát a rendőrségen

Vitéz Zoltán volt az a vállalkozó, aki a péntek délutáni szürkületben kapott az alkalmon, és öt asztalosával felvonult a nagy-szénási hegyre, hogy újraépítsék a nyáron lerombolt keresztet.

Keresztény ember vagyok. Templomba nem járok egyáltalán, bevallom őszintén, de istenfélő vagyok

– fogalmazott, és hozzátette, hogy nem volt engedélyük az építésre.

A férfi, miután felépíttette a kereszténység szimbólumát, bevonult a rendőrségre, és feljelentette magát. Ezt állítása szerint azért tette, mert tisztában volt vele, hogy törvénytelen, amit csinál, viszont „polgári engedetlenségből úgy döntött, vállalja a büntetőjogi felelősséget”.

Kiemelte, számára ez a kereszt nemcsak a kereszténység, hanem a béke szimbóluma is.