Tiltakoznak a szentesiek, amiért indoklás nélkül felmentették a református iskola igazgatóját

2024.01.07. 10:17
Indoklás nélkül vonták vissza a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatójának kinevezését, a döntés váratlanul érte a helyi szülőket és diákokat, ezért petíciót indítottak.

Indoklás nélkül felmentették a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjét, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség presbitériumának döntését óriási felháborodás övezte a diákok és szülők körében – írja a HVG

Az intézményvezető kinevezését január 4-én vonták vissza, a helyiek pedig tiltakozásuk jeléül egy, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének címzett petíciót is indítottak az aHang felületén, amelyet szombat estig több mint hatszázan írtak alá.

A petíció indítóinak elmondása alapján az iskola fenntartója indoklás nélkül mentette fel Karikó-Tóth Tibort, aki több évtizede vezeti az intézményt „példaértékű szakmai teljesítménnyel”. 

Az eljárás felháborító és méltatlan mindannyiunkkal szemben

– tették hozzá. 

A 2023. évi LII. törvény 73. paragrafusának 8. bekezdéséből kiderül, hogy a „megbízási jogkör gyakorlója a megbízást írásban visszavonhatja, melyet – az egyházi fenntartású köznevelési intézményben foglalkoztatott kivételével – a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló kérelmére indokolni kell”. Ezek szerint a református általános iskola igazgatójának eltávolítása nem igényelt indoklást.

A törvény 2024. január 2. óta hatályos, vagyis Karikó-Tóth kinevezését két nappal a hatályba lépése után vonta vissza a fenntartó.

A szülők és a diákok szerint Karikó-Tóth Tibor szakmai és erkölcsi alkalmassága nem megkérdőjelezhető, és kérik a döntés visszavonását.