Karácsony Gergely: Ha a kormányon múlik, az utazóknak többet kellene fizetniük a rosszabb szolgáltatásért

2024.01.08. 16:36
Január 8-tól a HÉV a szentendrei és a ráckevei vonalon ritkított menetrenddel közlekedik. Karácsony Gergely főpolgármester a járatritkítással kapcsolatban írt a Facebook-oldalára.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn a Facebookon megírta, hogy mióta a fővárostól az állam átvette a HÉV-vonalakat, a budapesti közösségi közlekedésben számos fejlesztés történt. A HÉV-szerelvények azonban csak „rohadtak tovább”, és emiatt mára már a járatok számát is csökkenteni kellett.

Mint azt a főpolgármester bejegyzésében megjegyezte, az államosítás óta a főváros egyre több pénzt fizet a kormánynak a HÉV-ek városon belüli üzemeltetéséért, de a szolgáltatás színvonala folyamatosan romlik.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a főváros és a kormány megállapodása szerint a főváros hozzájárulása nélkül nem lehet csökkenteni a járatok számát. A kormány közölte, hogy nem hosszabbítja meg a megállapodást.

És lám: mától ritkábban járnak a HÉV-ek. De a kormánynak ez sem elég. Ha rajtuk múlna, nemcsak a fővárosnak, de az utazóknak is többet kellene fizetnie a rosszabb szolgáltatásért. Hiába jár ritkábban a HÉV, ha rajtuk múlna, hamarosan egy külön bérlettel lehetne csak utazni rajta. 

De mi ezt nem fogjuk hagyni! Megvédjük a Budapest-bérletet!

– írja bejegyzésében Karácsony Gergely.

Mint ismert, az Index birtokába került levelezés alapján, amely Draskovics Tibor, a BKK igazgatósági elnöke és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója között zajlott, a 2020 óta változatlan, évi 7,4 milliárd forintos összeg helyett a Lázár János vezette minisztérium utolsó ajánlata 8,6 milliárd forint volt, amit a BKK nem fogadott el.

Közben többen is bekapcsolódtak a vitába: