Megszólalnak a szirénák Magyarországon, kiadták a figyelmeztetést

2024.01.08. 07:46
Hétfőn, délelőtt 11 órától országszerte szirénapróba lesz – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Közleményükben azt írták, hogy a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) szokásos, csökkentett üzemű, úgynevezett „morgató” próbájára kerül sor. Délelőtt az ország több száz pontján megszólalnak a szirénák.

A MOLaRi egy lakossági riasztórendszer, amelynek segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható, így a veszélyes üzemek környezetében élő lakosság nagyobb biztonságban élhet.

A RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL VÉSZHELYZETEK ESETÉN A KÜLÖNBÖZŐ INTÉZKEDÉSEK RÖVIDEBB IDŐ ALATT VALÓSULHATNAK MEG, VALAMINT A HIVATÁSOS SZERVEK MEGALAPOZOTT DÖNTÉSHOZATALÁT IS ELŐSEGÍTI.

Legutóbb december 4-én, szintén hétfő délelőtt volt ugyanilyen próba.

Havonta egy alkalommal lesz próba idén, két alkalommal lesz igazán hangos

Tavaly minden hónap elején tartottak próbát, de ezek többsége – a mostanihoz hasonlóban – csak csökkentett üzemű volt. Kivétel volt ezalól két hónap (március és szeptember), amikor hangos üzemű, teljes körű próbát tartottak.

A Katasztrófavédelem a mostani Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy 2024-ben is havonta megtartják a próbát, és most a tavalyi évhez hasonlóan, vagyis márciusban és szeptemberben tartják meg a teljes körű próbákat.