Újabb részletek derültek ki a 32,2 százalékos pedagógusbér-emelésről

2024.01.09. 17:50
Kire vonatkozik a 32,2 százalékos béremelés? Milyen értékhez tervezik viszonyítani? És mi a helyzet a többi sztrájkköveteléssel? Kedden ezekről a kérdésekről szerettek volna tárgyalni a pedagógus-szakszervezetek képviselői Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral, de tájékoztatásuk szerint csak félig-meddig jártak sikerrel, ezért jövő héten újra egy asztalhoz ülnek.

„Sokkal okosabbak nem lettünk, miért is hívott minket az államtitkár úr, ha mindenre csak azt mondja: majd jövő héten” – így vágott bele kedd délutáni sajtótájékoztatójába a két nagy pedagógus-szakszervezet képviselője.

Totyik Tamás, a PSZ képviseletében elmondta, annyit azért megtudtak, hogy a 32,2 százalékos béremelést – amelyről Orbán Viktor a decemberi Kormányinfón az Index kérdésére adott tájékoztatást – a múlt évi átlagbértömeghez viszonyítva kell számolni, ami valamelyest kevesebb a korábbi számításokhoz képest.

Az viszont már biztos, hogy márciusban és az év végén is lesz egy korrekció, ez kell ugyanis ahhoz, hogy a pedagógusbérek a diplomás átlagbér 72 százalékára felzárkózzanak

–  jelezte az érdekvédő.

A PDSZ részéről Nagy Erzsébet arról beszélt, a felek egyetértettek abban, hogy a pedagógusvégzettségű, nevelési és oktatási munkát közvetlenül segítő (NOKS-os) dolgozókra is ki kell terjeszteni az emelést, ez ügyben megnyugtató választ kaptak. Nem úgy, mint a nem pedagógusvégzettségű NOKS-os, valamint a technikai dolgozók vonatkozásában, esetükben az illetmények rendezése még nincs napirenden.

„Ami a szabadságokat illeti, érdemes tudni, hogy volt egy jogszabályi módosítás, a munka törvénykönyve szerint már a gyermekek után járó pótszabadságokról is a munkavállaló dönthet. Azt kértük, hogy ezt a szabályt a státusztörvénybe is vezessék át” – emelte ki a szakszervezet országos választmányi tagja.

A tárgyaláson ezek mellett szóba került az is, hogy az esélyteremtési támogatásra a feladatellátási helyek tarthatnak igényt, tehát nem fordulhat elő olyan, hogy egyik osztály kap segítséget, egy másik pedig nem  ebből korábban több probléma is volt.

Jövő héten folytatják, de addig lesz tüntetés is

Az egyeztetés jövő héten folytatódik, a szakszervezeti vezetők azt remélik, akkor a többi sztrájkkövetelésről is érdemben tudnak tárgyalni, azokból ugyanis nem kívánnak engedni.

Megéri kitartani, mert ha nem folytattunk volna az elmúlt két és fél évben tiltakozási akciókat, akkor talán ennyit sem sikerült volna kicsikarni a kormányból”  tette hozzá Totyik Tamás.

Mint ismert, január 13-án szombaton az Egységes Diákfront más civil csoportokkal közösen tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé annak érdekében, hogy „megvédjék az eddigi eredményeiket”.