Itt a bejelentés: 6 milliárd forintot sikerült kiharcolni Brüsszeltől

2024.01.10. 21:44
A hazai kukoricatermelők számára küldött kompenzációt az Európai Bizottság – közölte az Agrárminisztérium.

Az ukrán gabonaimport miatti kompenzációként 6 milliárd forintot sikerült kiharcolni a hazai kukoricatermelők számára Brüsszeltől – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.

A háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarok következében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére 2023 végéig összesen 5,9 milliárd forint kompenzációt fizettek ki. Az érintett tagállamok – közöttük Magyarország – nyomására az Európai Bizottság erre a célra Magyarországnak 15,9 millió eurós forrást biztosított – tájékoztatott a szaktárca.

Amellett, hogy Magyarország az importtilalom folyamatos fenntartása mellett foglalt állást, fontosnak tartotta, hogy

a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjára is sor kerüljön.

Az Európai Bizottság elismerve azt, hogy a korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott az érintett tagállamok mezőgazdasági termelőinek, részleges kompenzációt tett lehetővé számukra – közölte az AM.

A megszokott piaci viszonyok helyreállítása érdekében Magyarország továbbra is fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedést, és Brüsszelben más érintett tagállamokkal együtt tovább folytatja a küzdelmet a gazdák érdekében – hangsúlyozta az Agrárminisztérium.