Újra maximális sebességgel suhanhatnak a vonatok a győri fővonalon

2024.01.10. 10:27
Szerdától újra a maximális, 140 kilométer per órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok a győri fővonal ősszel felújított pályaszakaszának jobb vágányán – közölte a MÁV.

Az elmúlt két napban Biatorbágy és Szárliget között elvégezték az előírt méréseket, amelyeknek kiértékelése után a harmadik, december 9-ig tartó fázisban felújított jobb vágányon is vissza lehetett állítani a pályasebességet. A rekonstrukció sikeres volt, ennek köszönhetően az ország egyik legforgalmasabb vonalszakaszán, Biatorbágy és Szárliget között – 300 méter kivételével – már korlátozás nélkül közlekednek a vonatok – derült ki a MÁV közleményéből.

A társaság azt ígéri, tavasszal az utómunkálatokat is elvégzi a most felújított szakaszon. Ebben az időszakban az átépített szakaszon helyenként vágányzárak, ezzel együtt menetrend-módosítások várhatók.

Mint írtuk, a MÁV a győri fővonalon 2023 szeptemberének közepétől december 9-ig három ütemben végzett pályarekonstrukciót a vágányokon, melynek ideje alatt 80 kilométer per órás sebességkorlátozás mellett közlekedhettek a vonatok.

Ennek oka az volt, hogy a maximálisan engedélyezhető sebesség csak az új zúzottkő ágyazat forgalom alatti tömörödését követően, az ilyenkor szükséges mérések, ellenőrzések után, fokozatosan volt visszaállítható. A korábbi, második fázisban befejezett bal vágányon december közepén hagyták jóvá a pálya építésekor meghatározott 140 km/h-s sebességet.