Hiánycikk az agyhártyagyulladás B variánsa elleni vakcina

2024.01.11. 07:02
Magyarországon szinte lehetetlen beszerezni a Besxero nevű oltóanyagot, amely az agyhártyagyulladás B variánsa ellen véd.

Szinte sehol nem lehet megvásárolni az agyhártyagyulladás B variánsa elleni oltóanyagot Magyarországon – tudta meg az rtl.hu.

Októberben kaptunk legutóbb belőle, jelen pillanatban is sajnos országos hiánycikk. A biztató az, hogy ígérték január végére, február elejére

– mondta Baloghné Nagy Krisztina gyógyszerész.

A háziorvosok is azt mondták, hogy a szülők szinte naponta hívják őket amiatt, hogy nem tudták beszerezni az oltáshoz szükséges vakcinát, így az oltásra sem tudják elvinni gyermeküket.

„A gyógyszertárból azt az információt kaptuk, hogy jövő héten talán már lesz” – mondta Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleménye is egybevág ezzel, mely szerint a héten szállítják ki a gyógyszertárakba, a napokban már kapható lesz az oltóanyag.

Évente körülbelül 50-70 agyhártyagyulladásos megbetegedést azonosítanak, hazánkban a B variáns okozza a legtöbb megbetegedést. Ez a variáns főleg a 4-6 hónapos és másfél éves gyermekekre a legveszélyesebb, ráadásul egy nap alatt halálossá válhat a gyulladás.