Az „ócska jogi csűrcsavar” után ismét érzékeny pontján támadnák a kormányt

2024.01.11. 17:22
Az Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a magyar építészetről szóló törvény kiemelt beruházásokkal kapcsolatos része miatt – közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Csárdi Antal elmondta, az a céljuk, hogy a kiemelt beruházásokról szóló rész kikerüljön a törvényből. Reméli, hogy kezdeményezésükhöz a többi ellenzéki párt is csatlakozik. A politikus emlékeztetett arra, hogy az utólagos normakontrollt az országgyűlési képviselők egynegyede kérheti.

Az LMP képviselője hangsúlyozta hogy pártja ismét népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak a kiemelt beruházások ügyében, miután a Kúria által jóváhagyott elsőt „ócska jogi csűrcsavarral ellehetetlenítette, értelmetlenné tette a kormány”.

Csárdi Antal úgy vélekedett, a kormány retteg attól, hogy az állampolgárok véleményt mondjanak a kiemelt beruházások felgyorsításáról, mert tudja, hogy az „a törvénytelenségek törvénye. Ma egy kiemelt beruházás megvalósításakor átugorhatják a jogszabályok sokaságát, nem kell biztosítani sem a beruházások átláthatóságát, sem a helyiek beleszólását”.

A politikus közölte, azt várják az Ab-től, hogy mondja ki az építészeti törvény kifogásolt szakaszának az alkotmányellenességét, mert sérülnek az állampolgárok Alaptörvényben biztosított jogai.