Megjelent a maxi-Dubaj-projekt tervezete, 300 milliárd forintos fejlesztést vállal a kormány

2024.01.11. 20:38
Csütörtökön a kormány oldalán megjelent annak a gazdasági együttműködésnek a tervezete, miszerint az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar egy dubaji stílusú negyedet építtetne Rákosrendezőn. A tervezet alapján a magyar állam nemzetközi szerződésben vállalja, hogy infrastruktúra-fejlesztési projektet valósít meg, míg az Egyesült Arab Emírségek vállalja, hogy egy általa megjelölt gazdasági társaságon keresztül az ingatlanokon beruházást hajt végre.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa torony tulajdonosa jelentkezett be a budapesti Rákosrendezőért. Tervei szerint egy dubaji stílusú felhőkarcolót építenének a területen.

Egy oknyomozó portál szerint magas rangú magyar kormányzati tisztviselők már egy ideje tárgyalnak Mohamed Alabbar emirátusi üzletemberrel. Egy, a folyamatra rálátó, kormányközeli forrás elárulta, hogy Alabbar cége, az Emaar Properties hivatalosan is licitál a Rákosrendező néven ismert területre.

A FORRÁS AZT IS ÁLLÍTOTTA, HOGY EGY MINI-DUBAJ ÉPÜLHET ÍGY A XIV. KERÜLETBEN, AMi A TERVEK SZERINT magasházakból, irodaházakból, valamint luxuslakásokból állna.

Emellett egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is építenének a területen, ami nagyobb lenne a jelenleg Budapest legmagasabb épületének számító, 143 méter magas Mol Campusnál.

Már megvan a tervezet

Most a kormány hivatalos honlapján megjelent az együttműködés tervezete. E szerint a projekt megvalósítása érdekében a kormány többek között vállalja, hogy

  • a szükséges ingatlanokat az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt gazdálkodó szervezetnek értékesíti közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül;
  • nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet;
  • a szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket (gyalogos-felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette kialakítható legyen egy park, az M1-es metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút) megvalósítja, és az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró (mintegy 300 milliárd forint) becsült összeg erejéig biztosítja;
  • közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között a reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére;
  • illetve végrehajtja a sikeres megvalósításhoz szükséges valamennyi jogalkotási intézkedést.

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya pedig vállalja, hogy a kijelölt cég 5 milliárd euró összegű beruházást valósítson meg, beleértve a tervezett rákosrendezői vasútállomás megépítését.

A főpolgármester szerint „középszer”

Karácsony Gergely főpolgármester szerint olyan projektet próbál „lemásolni” a kormány, amely az érintett városban a legellentmondásosabb volt.

A főpolgármester egy korábbi bejegyzésében azt írta, hogy az eddig megismert körülményekhez képest nagyon hasonló módon indított el egy nagyberuházást a fentebb említett projekttel kapcsolatban hírbe hozott arab vállalkozó.

Karácsony Gergely azt is megjegyezte, hogy a kormányt nem Bécs vagy Ljubljana ihlette a projekt elkészítésekor, „hanem Belgrád legellentmondásosabb projektjének lemásolása”.

Elajándékozott területek, a helyi szabályozás teljes átírása, álarcosok által elkövetett illegális bontási műveletek – csak rövid ízelítő, mivel néztek szembe a belgrádiak az ottani »mini-Dubaj« elindításakor

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely egyúttal azt is nehezményezte, hogy a kormány a korábban konszenzussal támogatott, a budapestiek lakhatásában segítséget nyújtó Parkváros ötletének támogatása helyett Belgrád legvitásabb befektetését „koppintaná” a mini-Dubaj-projekttel.

Mi ez, ha nem középszer?

– tette fel a kérdést a poszt végén a főpolgármester.

Lázár János szerint maxi-Dubaj

Lázár János építési és közlekedési miniszter 2023. december 4-én, „Dubajinfó” címmel tartott sajtótájékoztatót a beruházásról. A sajtóban mini-Dubajnak keresztelték a beruházást, az elnevezéssel kapcsolatban azonban ellenérzését fejtette ki a tárcavezető.

Új millenniumi városközpont lehetne a beruházás neve, maxi legyen, ne pedig mini. Dubajjal kapcsolatban pedig annyit, hogy a semmiből hoztak létre emberek óriási pénzzel világvárost, mi pedig az elmúlt harminc évben nem tudtunk mit kezdeni a saját világvárosunkkal

– mondta Lázár János.