Karácsony Gergely a rákosrendezői dubajozásról: Mi ez, ha nem középszer?

PAP 3924
2023.12.11. 13:05
Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon nyilvánult meg a rákosrendezői beruházásról, szerinte olyan projektet próbál „lemásolni” a kormány, amely az érintett városban a legellentmondásosabb volt.

A Budapest XIII. és XIV. kerületének határára tervezett mini-Dubaj-projekttel kapcsolatban posztolt közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester bejegyzésében azt írja – az Énbudapestem nevű portál cikkét kommentálva –, hogy az eddig megismert körülményekhez képest nagyon hasonló módon indított el egy nagyberuházást a fentebb említett projekttel kapcsolatban hírbe hozott arab vállalkozó.

Karácsony Gergely azt is megjegyzi, hogy a kormányt nem Bécs vagy Ljubljana ihlette a projekt elkészítésekor, hanem Belgrád legellentmondásosabb projektjének lemásolása.

Elajándékozott területek, a helyi szabályozás teljes átírása, álarcosok által elkövetett illegális bontási műveletek – csak rövid ízelítő, mivel néztek szembe a belgrádiak az ottani »mini-Dubaj« elindításakor

– fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony Gergely egyúttal azt is nehezményezte, hogy a kormány a korábban konszenzussal támogatott, a budapestiek lakhatásában segítséget nyújtó Parkváros ötletének támogatása helyett Belgrád legvitásabb befektetését „koppintaná” a mini-Dubaj-projekttel.

Mi ez, ha nem középszer?

– tette fel a kérdést a poszt végén a főpolgármester.

Mi az a mini-Dubaj?

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származó Mohamed Alabbar üzletember, a dubaji Burdzs Kalifa torony tulajdonosa jelentkezett be a budapesti Rákosrendezőért. A tervei szerint egy dubaji stílusú felhőkarcolót építenének a területen.

Egy oknyomozó portál szerint magas rangú magyar kormányzati tisztviselők már egy ideje tárgyalnak Mohamed Alabbar emirátusi üzletemberrel az üzletről.

Egy, a folyamatra rálátó, kormányközeli forrás elárulta, hogy Alabbar cége, az Emaar Properties hivatalosan is licitál a Rákosrendező néven ismert területre.

A FORRÁS AZT IS ÁLLÍTOTTA, HOGY EGY MINI-DUBAJ ÉPÜLHET ÍGY A XIV. KERÜLETBEn, amely MAGAS HÁZAKból, IRODAHÁZakból, VALAMINT LUXUSLAKÁSOKból állna a tervek szerint.

Emellett egy 220-240 méter magas felhőkarcolót is építenének a területen, ami nagyobb lenne a jelenleg Budapest legmagasabb épületének számító, 143 méter magas Mol Campusnál.

Lázár János szerint maxi-Dubaj jön

Lázár János építési és közlekedési miniszter december 4-én, „Dubajinfó” címmel tartott sajtótájékoztatót a beruházásról.

A nagybefektető személyéről nem árult el sokat a miniszter, viszont az Index kérdésére körülírta. Ez alapján egy dubaji beruházásról lehet szó, amely a világ legnagyobbjai közé tartozik. A sajtóban mini-Dubajnak keresztelték a beruházást, az elnevezéssel kapcsolatban azonban ellenérzését fejtette ki a tárcavezető.

Új millenniumi városközpont lehetne a beruházás neve, maxi legyen, ne pedig mini. Dubajjal kapcsolatban pedig annyit, hogy a semmiből hoztak létre emberek óriási pénzzel világvárost, mi pedig az elmúlt harminc évben nem tudtunk mit kezdeni a saját világvárosunkkal

– válaszolta Lázár János az Index azon kérdésére, hogy ha a mini-Dubaj elnevezéssel nem ért egyet, akkor milyen nevet adna a Rákosrendezőre tervezett gigaberuházásnak.

Az Index a helyieket is megkérdezte a tervezett beruházással kapcsolatban, az erről szóló videó lentebb érhető el.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2023. május 22-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)