Változott a kiskorúak személyi igazolvány igénylése

2024.01.11. 14:27
Egyszerűbb lett a kiskorúak – 14 év alattiak – személyazonosító igazolványának kiadása 2024. január 1-jétől. Az új követelmények alapján már az egyik szülő jelenléte is elég, hogy kiadják az okmányt.

Megváltoztak január 1-től a cselekvőképtelen kiskorúak – 14 év alattiak – személyazonosító igazolványának kiadására vonatkozó szabályok – jelezte honlapján a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium.

Most már az egyik szülő jelenléte is elegendő, hogy a 14 év alatti gyerekek személyazonosító igazolványát kiadják.

Mint írták, az okmányt továbbra is személyesen lehet igényelni az ország bármelyik kormányablakában, de már nem szükséges hozzá mindkét szülő nyilatkozata.

Korábban mindkét szülő vagy törvényes képviselő személyes jelenléte kellett az igazolvány kiadásához. Egy szülő esetén a távol lévő szülő hozzájáruló nyilatkozata volt szükséges, kivéve, ha a jelen lévő szülő igazolta, hogy a másik szülő szülői felügyeleti joga szünetel vagy megszűnt.

Január elsejétől így az egyik szülő jelenlétében is kiadják a kiskorú személyazonosító igazolványát, nincs szükség a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatára, de a szülői felügyeleti joga szünetelésének, megszűnésének igazolására sem – tették hozzá.