Új, komplex ellátást nyújtó központot nyitott a hajléktalanoknak a Máltai Szeretetszolgálat

2024.01.12. 07:37
Megnyitotta Budapest legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, a későbbiekben komplex ellátást nyújtó intézményét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az épület már használatba vett szintjein éjjeli menedékhelyet létesítettek, amely máris telt házzal működik – közölte a szervezet az MTI-vel.

Az új, dél-budai területet ellátó központtal teljessé válik a főváros budai oldalán a hajléktalanellátás intézményi háttere, amelynek működtetéséért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős.

A háromszintes, ezer négyzetméteres szociális központot Budapest XI. kerületében, a Galvani utcában hozták létre. Az intézményben többféle ellátás működik majd, heti két órában orvosi rendelés is lesz. Elsőként az éjjeli menedékhely nyitott meg, 59 férőhellyel – ismertette a szervezet.

A menedékhelyre érkező hajléktalan embereket a háromágyas szobákban szekrény várja. Többfunkciós közösségi terek, továbbá étkező, fürdő és mosási lehetőség is rendelkezésre állnak.

A karitatív szervezet szociális munkásai naponta hatszáz hajléktalan emberrel találkoznak, hat nappali melegedőben ötszáz ellátott fordul meg átlagosan, a szállást nyújtó intézményekben pedig háromszáz embert tudnak elhelyezni. Férőhelyhiány miatt azonban senkit nem küldenek el, szükség esetén pedig ideiglenes szállásokat nyitnak további épületekben.

A szervezet 24 órás egészségügyi centrumot, fertőtlenítő fürdetőállomást, valamint két lábadozót is üzemeltet.

Ahogy az Indexen megírtuk, a hideg időjárás miatt Belügyminisztérium hétfő este 8 órától életbe léptette az úgynevezett „vörös kódot”. Ez azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.