Érettségi előtt pár hónappal törölték az egyik vizsgatárgyat

2024.01.13. 11:04
Pár hónappal a májusi érettségi előtt derült ki, hogy idén már nem lehet vizsgázni pedagógiai ismeretekből. Sok tanulót érint a döntés, akik így kénytelenek ötödik érettségi tárgyként valami mást választani, azonban egy érintett diák szerint ennyi idő alatt nem tudnak más tantárgyból felkészülni.

Négy hónappal az érettségi előtt derült ki, hogy a 2024 május–júniusi időszaktól kezdve nem lehet pedagógiai ismeretek tantárgyból vizsgázni – írja az RTL.

A csornai Hunyadi János Technikumban sok olyan diák van, akik emelt óraszámban tanulták a pedagógiai ismeretek tantárgyat, és ebből is szerettek volna érettségizni májusban. Néhány napja azonban rendkívüli szülői értekezletet tartottak az iskolában, és a szakképzési centrum vezetői közölték, hogy idén már nem érettségizhetnek a tantárgyból a diákok.

A bajai Türr István és a zalaegerszegi Deák Ferenc technikumba járó gyerekeket is ugyanerről tájékoztatták. Utóbbiban írásos tájékoztatót is kaptak, melyben leírták, hogy „ettől a tanévtől a pedagógiai ismeretek tantárgy önálló érettségi vizsgatárgyként a tanulók számára sem emelt, sem középszinten nem választható, így a 2024 május–júniusi időszakban sem”.

Tehát a tanulók kénytelenek ötödik érettségi tárgyként valami mást választani.

Egy érintett diák elmondta, hogy többüknek a továbbtanulása múlik ezen, és hogy három hónap alatt nem tudnak felkészülni egy biológia- vagy egy földrajzérettségire. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez a napokban országszerte több mint 10 iskolából érkezett panasz.

Érettségi előtt négy hónappal egy ilyen tájékoztatást adni nem igazán etikus

– mondta Pál Alexandra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja. Hozzátette, azt javasolják, hogy a döntéshozók dolgozzanak ki valamilyen átmeneti megoldást, és gyakoroljanak méltányosságot.

Az RTL megkérdezte minderről a kulturális és innovációs minisztériumot, de nem kaptak választ.

Reagált a belügy, szerintük más a helyzet 

Frissítés: cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium az Indexnek írt levelében azt állította, hogy a fentiek nem teljesen fedik a valóságot, és hogy semmilyen új intézkedés nem történt az ügyben. 

„A Kormány még 2019-ben szüntette meg az OKJ-t, átalakítva ezzel a szakképzés rendszerét, ami felmenő rendszerben az érettségire is kihat. A szakgimnáziumokban 5 éves képzési formát alakítottunk ki a művészet, a közművelődés és a pedagógia tanulmányi területeken, az érintett tanulók érettségit és szakmai képesítést egyaránt szerezhetnek. Ezen tanulók az 5 éves tanulmányi időszak végén a 4 kötelező tárgyból tesznek érettségi vizsgát (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, idegen nyelv), továbbá a szakmai tárgyukból képesítő vizsgát tesznek, amely az ötödik érettségi vizsgatárgyat kiváltja” – írták a levélben. 

„A szakgimnáziumokban van azonban arra lehetősége a tanulónak, hogy ha és amennyiben a szakmai képesítést nem akarja megszerezni, tanulmányait már 4 év után lezárja, ebben az esetben – mint bármely más gimnáziumban – az érettségi általános szabályai szerint  kell vizsgáznia, ötödik vizsgatárgyként az intézmény oktatási programjában meghatározott kínálatból választhat. A tanulmányaikat 4 év után lezáró tanuló tehát azért nem választhatja a szakmai tárgyat ötödik érettségi vizsgatárgyként, mert a döntése lényege éppen az, hogy nem kívánja megszerezni a szakmai képesítést” – tették hozzá.