A Balaton jegébe fagyott egy hattyú, sajnos megjárta

2024.01.14. 19:01
Nem akármilyen pénzbírsággal jár, ha valaki a Balaton jegére merészkedik. A balesetek megelőzése érdekében a vízi rendészek fokozott ellenőrzést tartanak. A szabályszegőkre akár 200 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak. Ezek a mondatok azonban nem igazán érdekelték azt a hattyút, amely befagyott a Balaton jegébe. Meg is járta.

A Balaton jegébe fagyva találtak egy hattyút az arra járók. Ugyan a vízirendészek többször is figyelmeztettek, hogy életveszélyes a Balaton jege, az állathoz ez minden bizonnyal nem jutott el.

A jégen csak akkor szabad tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, és nem mozog. Az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. A Balatonnál képződött jég továbbra is törik, de a melegedés hatására hamarosan teljesen el is tűnhet. Utóbbira nem bírt várni fehér tollú barátunk, s úgy döntött, megmártózik a jeges tóban.

A Vízimentők Magyaroroszági Szakszolgálata a közösségi oldalán tett közzé egy videót a pórul járt hattyúról, aki befagyott a Balaton jegébe. Két munkatársuk azért érkezett, hogy kiszabadítsa a szárnyast, de – mint fogalmaztak – „a természet már megoldotta” a problémát. Happy endre azonban senki ne számítson, hiszen rókák tépték szét a madarat.

A vízimentőknek így nem volt más dolguk, mint kivinni a tetemet a tó jegéről.