Megkongatták a vészharangot, több nevelőszülőre lenne szükség hazánkban

2024.01.14. 16:48
Azonnal emelni kell a nevelőszülők bérét, és inflációkövetővé kell tenni a gyermekek után járó ellátmányt is – többek között erről beszélt az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap Pécsen.

Hohn Krisztina online is követhető sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarországon kevés a nevelőszülő, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelenleg 5400-an vannak, közülük négyszázan hat gyermeket is nevelnek.

Korábban az Index is részletesen írt arról, hogy 2014 óta jogszabályi változások nyomán minden, állami gondoskodásba került, 12 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni, az elvárást azonban – részben anyagi okokból – máig nem sikerült teljesíteni. Jelenleg a gyermekvédelemben élő 23 ezer kiskorú közül 7 ezren vannak még mindig gyermekotthonban.

Hohn Krisztina rendkívül nagy problémának nevezte, hogy kevés a nevelőszülők juttatása.

Hiába emelték meg nemrég 25 százalékkal, ez az inflációt sem fedezi

– mondta.

Mint ismert, a nevelőszülők kapnak bizonyos alapösszeget gyermekenként, valamint ellátmányt is, amely 54 ezer forint alapesetben, különleges nevelési igényű gyermekek esetében pedig 62 ezer forint. Ezt kizárólag a gyermekre lehet költeni, ebből kell megoldani az étkezését, a ruhavásárlást, a fejlesztőórákat és minden mást.

Ezek a gyermekek azonban gyakran traumatizált környezetből érkeznek, és különleges nevelési igényűek is lehetnek, akiknek szükségük van különböző fejlesztésekre, hogy a különböző traumákat feldolgozhassák

– emelte ki az LMP szakszóvivője, aki szerint a nevelőszülők általánosságban azt érzik, hogy nem becsülik meg őket.

„Sok helyen elérte a szegénység a gyermeket nevelő nevelőszülőket is, ami tarthatatlan, hiszen az államnak ezekről a gyerekekről gondoskodnia kell” – fogalmazott Hohn Krisztina.