Kiderült, miről tárgyal kedden a magyar kormány Robert Ficóval

2024.01.14. 14:51
A szlovák miniszterelnök, Robert Fico jövő keddi látogatásának közeledtével Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában mondta el a legfontosabb napirendi pontokat, amikre mindenképpen szeretne sort keríteni az elnökkel való tárgyaláskor.

Az Indexen megírtuk, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök január 16-án, kedden hivatalos látogatáson vesz részt Magyarországon.

Szijjártó Péter Facebookra feltöltött videójában elmondta, „az egyik fő napirendi pont az lesz, hogy a határ menti közlekedés újragondolásával hogyan segítsük a határ két oldalán élőket”.

A miniszter azt is említette, hogy van három olyan vasúti átkötés Szlovákia és Magyarország között, ahol van vasútvonal, de nincs vasútközlekedés. „Itt a vonatközlekedés újraindításával teljesen új életminőséget lehetne teremteni” – vélekedett Szijjártó Péter.

Hogy egy ilyen rendszer létrejöhessen, az a tárcavezető szerint csak akarat kérdése.

Szijjártó Péter fontos napirendi pontként vette sorra azt a problémát is, hogy sok esetben, mikor a határ egyik oldalán rosszul lesz valaki, akkor nem a földrajzilag legközelebb eső kórházba viszik, pedig akkor lenne „legnagyobb esélye a gyógyulásra, a túlélésre”.

„Hogyha egy tűzoltóállomás vagy kórház egy kilométerre van, egy másik meg 30 kilométerre, akkor inkább az egy kilométerre lévőt használjuk” – mondta a videóban a miniszter, azt ígérve, hogy ezt is mindenképpen felveti Robert Fico látogatásakor.