Mínuszok után melegrekord, brutális terhelésnek vagyunk kitéve

MG 6517
2024.01.17. 11:44
Múlt héten sarkvidéki hideg tört be az országba, csütörtökön pedig már melegrekordokra lehet számítani. A frontok sorozata mellett a változások gyakorisága és annak amplitudója az, ami még az egészséges emberek szervezetét is megviseli ‒ jegyezte meg Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója, aki az Indexnek arról is beszélt, hogy mit tehetnek ilyenkor az időjárás-érzékenyek.

Míg hétfőn éjjel az ország déli részén vastagon havazott, hószállingózás pedig mindenhol előfordult, szerdától erőteljes felmelegedés indul meg, majd egy olyan éjszaka jön, ami április végének felel meg, lesznek helyek, ahol 10 fok felett lesz az éjszakai hőmérséklet is. Csütörtök napközben pedig már jóval 15 fok felett fog alakulni a nappali hőmérséklet, majd egy komoly lehűléssel péntek reggelre visszatérhetnek a fagyok. Szombat–vasárnap a meteorológiai előrejelzés szerint megint mínuszok következnek, éjszaka 3 és 1 Celsius-fok várható, de lesz, ahol 10 fokos hideg lesz. A csütörtök határozott melegfronti hatását követően pénteken már egy erős hidegfronti hatás fogja érni a szervezetet.

Brutális terhelésnek vagyunk kitéve 

„Nemcsak a melegedés, hanem az ezt követő lehűlés is brutális, ezek már olyan terhelések, amelyeket az egészséges szervezet is nehezen visel el, az időjárás-érzékeny emberek számára ez különösen nehéz időszak” – magyarázta a meteogyógyász. Pintér Ferenc elmondta, hogy míg korábban a lakosság 30 százalékát viselték meg a frontok, az elmúlt években 5-10 százalékkal nőtt azok száma, akik ezzel összefüggésbe hozható tüneteket produkálnak. Még mindig az idősek, a krónikus betegek azok, akik ezeknek a hatásoknak fokozottan ki vannak téve, de már egyre több egészséges felnőttnél és gyereknél is előfordulnak ehhez köthető panaszok. 

A Meteo Klinika igazgatója 20 százalékra becsüli azok arányát, akik szervi érintettség nélkül bizonyos meteorológiai helyzetekre érzékenyen reagálnak. A légnyomásváltozásnál a leggyakoribb tünet a fejfájás, mivel ezt sokszor hormonális folyamatok is indukálhatják, régen több nő fordult hozzájuk, de ma már csak 5 százalékkal előzik meg a férfiak arányát. A szerdától az országszerte érvényesülő kettős front miatt sokaknál jelentkezhet eltérő erősségű fejfájás. Mint a szakember kitért rá, ez akár gyerekeknél is előfordulhat, ők jellemzően koncentrációs, tanulási nehézséggel, alvásproblémákkal reagálhatnak a meteorológiai szélsőségekre. 

„A frontérzékenység ugyan nem jellemző rájuk, de azzal, hogy légkondicionált környezetben nőnek fel, a szabadban kevés időt töltve, szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni az időjárás-változáshoz” – jegyezte meg. A szakember rámutatott: azzal tud szervezetünk a legjobban alkalmazkodni, ha sok időt töltünk a természetben, és a humánmeteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve fizikai és mentális terhelésünket csökkentjük az ilyen időszakokban. A rendszeres testmozgás, a rostdús egészséges táplálkozás szintén ezt segíti elő, ahogy a megfelelő ásványianyag-bevitel és vitaminpótlás, kiemelten a D- és C-vitamin vagy a magnézium – részletezte, hozzátéve: alapvetően tüneti kezelésről van szó, hosszú távon kivizsgálással lehet megállapítani, hogy esetleg egészségügyi probléma okozza-e a fronthatáskor jelentkező panaszainkat. 

Akár egy családban vagy munkahelyen is eltérő tünetek lehetnek ugyanabban az időjárási helyzetben, amire van, aki inkább fejfájással reagál, van, akinek kiugróan megemelkedik a vérnyomása, egyeseknél alvásproblémák fordulnak ilyenkor elő. Egy adott személynél is más-más élettani tünetekkel jár a meleg- vagy hidegfront, komplex hatások érvényesülnek a légköri paraméterek változásánál. „Ha megállapítják az időjárás-érzékenységet, az esetek nagy százalékában az jól kezelhető” – fűzte hozzá.

Megnőhet a balesetek kockázata

A fokozott időjárás-érzékenység komoly következménnyel járhat, azzal, hogy fáradékonyabbak, figyelmetlenebbek, ingerültebbek vagyunk, megnő a balesetek kockázata. A vérnyomás-ingadozások miatt a stroke-os, az infarktusos esetek is gyakoribbak. A melegedési időszaknál a trombózisok kialakulásának veszélye nő meg. „A korábban ilyen időszakokban mellkasi diszkomfortérzettel hetente kerültek ügyeletre pácienseink, akik emellett feszültséget, idegességet tapasztaltak” – ismertette a klinikaigazgató. 

Pintér Ferenc elmondta, hogy nem csak frontok érkezésekor lehet mentális panaszokkal számolni, a hosszú távon fennálló tünetek sokaknál szorongást, kétségbeesést, pánikrohamot, akár depressziót válthatnak ki. 

A meteogyógyász megjegyezte, hogy egy nemrég megjelent tanulmány megállapította, hogy 2023 szuperrekordév volt az időjárás terhelő hatásaiban. „Már azon a küszöbön vagyunk, hogy az emberi szervezet nem is fog tudni alkalmazkodni az éghajlatváltozással járó kihívásokra, ami olyan sűrűn és nagy amplitudóval zajlik napjainkban” – fogalmazott a több évtizede humánmeteorológiai eredetű panaszok kezelésével foglalkozó szakember. 

(Borítókép: Németh Kata / Index)