Március elsejétől jelentősen drágul néhány távközlési szolgáltatás ára

2024.01.17. 18:53
Jelentős változásra kell felkészülnie azoknak, akik távközlési szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Az Index is írt arról, hogy a Telekom súlyos árdrágításra készül március 1-től, aminek sokan nem örülnek. 

A másik hazai telefonos szolgáltató is bejelentette, hogy drágulnak szolgáltatásaik. A Vodafone szintén az inflációval indokolja döntését, és az oldalukon közölték a részleteket. Azt írták, hogy

a díjkorrekció mértéke legfeljebb 15,4 százalék, míg a flottások esetében fixen 22,01 százalék lesz.

Az áremelés 2023. március 1-től lép életbe. A cég törthavi elszámolást alkalmaz majd, így akinek nem a kérdéses napon kezdődik az új számlázási ciklusa, annak február végéig időarányosan a jelenlegi díjat számlázza majd, március elsejétől fogva pedig szintén időarányosan az új díjat számolja; a kettő alapján áll majd össze az érintett számla.

A díjkorrekcióval egy időben bizonyos kedvezmények mértékét is növeljük szintén 15,4 százalékkal (több kedvezményt adunk ügyfeleinknek). Az érintett kedvezmények köréről a december-január közepén kibocsátott számlákon értesítjük az ügyfeleket.

– írták a oldalukon.

Néhány kedvezmény változik, néhány viszont nem 

Hozzátették:  változnak a több vezetékes vagy mobilszolgáltatás vásárlása esetén nyújtott mennyiségi kedvezmények (Family) vagy szerződéshosszabbításhoz kapcsolódó egyedi kedvezmények is. Nem változnak viszont a sávos kedvezmények, melyek havidíjsáv alapján 0 százalékos mértékkel kerülnek kiszámításra, ezért a végső havidíj mértéke is változni fog.

Az e-pack kedvezmény nem érintett, mivel ha esetlegesen az e-pack fizetési feltételek nem teljesülnek, akkor az ügyfelek felé magasabb összeget terhelnénk vissza a következő havi számlájukban

– olvasható a kedvezményekkel kapcsolatos tájékoztatásban.

„A 15,4 százalékos árváltozás megállapításakor az elsődleges szempontunk az volt, hogy találjunk egy olyan megoldást, amellyel az ügyfeleink érdekeit is támogatjuk, azonban fedezni tudjuk azokat a költséges fejlesztéseket és bővítéseket, amelyek a szolgáltatás fenntartásához szükségesek. Az eredeti 22,01 százalékos díjkorrekció megállapítása esetén, az átláthatóságot támogatva használjuk a KSH által rendszeresen közzétett, mindenki által elérhető, publikus információkat az inflációkövető díjkorrekció mértékének megállapítása során. A piacon jelenlévő versenytársaink is ugyanezen információk alapján érvényesítik a díjkorrekciót” – közölte végül a Vodafone. 

A Vodafone már korábban bejelentette ezt az áremelést 

Frissítés: a fent is idézett közlemény még cikkünk megjelenése előtt megjelent a magyar sajtóban szerdán. Írásunk közzététele után kaptuk azt az információt,

miszerint a Vodafone ezt az áremelést valójában nem most jelentette be, hanem még jóval korábban.

Az eredeti bejelentés még 2023. október 24-re datálható, egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla. Figyelemreméltó, hogy mindkét távközlési óriáscég március 1-re datálta a saját áremelését, és mindketten nagyjából azonos mértékű emelést hajtanak végre.