Újra sztrájkot hirdetnek a Volánbusz sofőrei

2024.01.17. 15:33
Amennyiben a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet nem tud megegyezni a Volánnal, akkor január 28-án és 29-én országszerte sztrájkolnak a társaság dolgozói.

Sztrájkot hirdetett a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (Szaksz), miután úgy határoztak, nem fogadják el a MÁV-Volán bérajánlatát – közölte Dobi István, a szakszervezet elnöke a Népszavával.

Dobi István hangsúlyozta, a sztrájkkészültséget addig tartják fenn, amíg nem kapnak elfogadható ajánlatot a munkáltatótól. Az elnök elmondása szerint amennyiben nem tudnak megegyezni, akkor a decemberi után

január 28-án és 29-én ismét országos munkabeszüntetés lesz.

A Szaksz közölte: a korábbi, átlagosan 25 százalékos béremelésnek megfelelő egyösszegű, 112 500 forintos követelésüket minimum 90 ezerre módosították. A Volán dolgozói átlagosan bruttó 430-450 ezer forintot keresnek, így ez 20 százalékos emelést jelentene.

Dobi István szerint az operatív bizottság abban is megállapodott, hogy nem veszi figyelembe Lázár János közlekedési miniszter fenyegetését, aki korábban azt mondta, hogy nyomás alatt nem hajlandó tárgyalni. Dobi István erre úgy reagált, hogy „teher alatt nő a pálma”.

A Szaksz továbbá kijelentette, hogy a jövőben a MÁV-Volán vállalatcsoport Csoportszintű Érdekegyeztető Tanácsának ülése helyett a Volánbusz Zrt.-vel szeretnék folytatni a bértárgyalást. Indoklásuk szerint a Volán-buszvezetők bére jelentős lemaradásban van például a MÁV-Startnál dolgozók béréhez képest.

Lázár János ezt ajánlotta nekik a minap  

Mint arról az Index is írt, három év alatt legalább a negyedével nőhet a MÁV-Volán-dolgozók bére, miután Lázár János építési és közlekedési miniszter hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett a Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT) keddi ülésén.

A tájékoztatás szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló tárca vezetője a MÁV-Volán-csoport munkavállalói számára három évre legalább 25 százalékos, ezen belül 2024-ben legalább havi 70 ezer forintos egységes béremelésre tett ajánlatot.