Sztrájkot időzítettek advent második vasárnapjára a buszvezetők, megakadtak a bértárgyalások

2023.12.12. 10:59
A MÁV–Volán-csoport szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem illeszthető össze a cégcsoport, valamint a nemzeti költségvetés lehetőségeivel.

„Akár egy decemberi bérmegállapodás esélye is adott volt, ám a munkáltatói bérajánlat kialakítását célzó egyeztetési folyamatot végül megakasztotta az advent második vasárnapjára, illetve az azt követő hétfőre időzített figyelmeztető sztrájk” – olvasható a MÁV–Volán-csoport közleményében.

A vállalat szerint a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés

nem összeilleszthető a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége és időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez.

A munkáltatói és a tulajdonosi oldal álláspontját Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, a MÁV–Volán-csoportnál működő reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács (CsÉT), december 12-i, keddi ülésén ismertette.

A MÁV–Volán-csoport vezetője kifejtette: a fentiekre tekintettel nem rendelkezik tulajdonosi mandátummal arra, hogy bérajánlatot tegyen, ugyanakkor hozzátette, hogy 2024. január 16-án folytatni kívánják a bértárgyalásokat, így minden feltétel adott ahhoz, hogy – az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – még az esztendő legelején megszülethessen a 2024-re vonatkozó bérmegállapodás is.

„Mindehhez a munkáltató és a tulajdonos közötti további egyeztetésekre, illetve – a sztrájk megítélésében – megosztott érdekképviseletek konszenzusos álláspontjának a kialakítására van szükség. Az előttünk álló hetek erre alkalmat adhatnak a feleknek” – fejtette ki Pafféri Zoltán, hozzátéve: „A MÁV–Volán-csoport elkötelezett abban, hogy a 2024-es esztendőre vonatkozó bérmegállapodás gyorsan és békés körülmények között, tárgyalóasztal mellett szülessen meg, a munkatársaink pedig munkabéke mellett, kiszámítható feltételek közepette biztosíthassák az ország egyik legfontosabb közszolgáltatását a jövő esztendőben is.”

A Volánbuszt érintő vasárnapi és hétfői sztrájkról többek között itt írtunk bővebben.