Országos káoszt okozott a Volán-sztrájk, volt, aki több órát várt, hogy hazajuthasson

2023.12.12. 08:36
Kimaradó Volánbusz-járatok okoztak fennakadásokat vasárnap és hétfőn. A társaság országos sztrájkja miatt több buszpályaudvaron is káosz alakult ki. Főként a kiszámíthatatlan közlekedésre panaszkodtak, de volt, ahol órákat várakoztak az utasok. A Volán kedden újabb bértárgyalásra várja a szakszervezeteket. Ha nem sikerül megállapodniuk, akkor januárban újabb munkabeszüntetést szervezhetnek.

Kétnapos munkabeszüntetést hirdetett meg december 10-re és 11-re a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet. Dobi István, a társaság elnöke az Index kérdésére elmondta, úgy kalkuláltak, hogy hétfőn akár 19 180 járat is kimaradhat, ha megfelelő számú sofőr csatlakozik a sztrájkhoz, míg a Volánbusz Zrt. szerint a teljes dolgozói állomány 10 százaléka – körülbelül 250 sofőr – sztrájkolt.

A Volánbusz vasárnap még azt állította, hogy nem okozott káoszt, sem fennakadást a munkabeszüntetés első napja. Az RTL Híradójának beszámolója szerint hétfőn már jelentős bosszúságot okozott az utasoknak a sztrájk. A legtöbb esetben a buszvezetők döntötték el, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

A csatorna szerint a pécsi pályaudvar utasai a kiszámíthatatlan közlekedésre panaszkodtak. Volt, aki több órát várt, hogy hazajuthasson. Balassagyarmaton és Szécsényben szintén bizonytalan volt a közlekedés. A hétfői sztrájk a Kelenföldi buszpályaudvaron is többeknek okozott gondot. A dél-budai agglomerációban közlekedő buszok nagy része kimaradt. Egy érdi édesanya arról számolt be, hogy gyermeke a kisérettségijét késte le.

Január elején újabb sztrájk jöhet

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a sztrájkra azért van szükség, mert elakadtak a bérfejlesztési tárgyalások. Az érdekvédelmi képviselet 2024-re 25 százalékos béremelést szeretne, erre az igényre azonban a Volánbusz Zrt. november 24-ig nem válaszolt, ezért folyamodtak a munkabeszüntetéshez.

A munkabeszüntetést szervező szakszervezet Baranya vármegyei elnöke szerint a Volán-dolgozók sem anyagilag, sem szakmailag nincsenek megbecsülve.

Egy rosszul kereső gépkocsivezető a 300 ezer forint nettó fizetést nem kapja meg

– mondta a Híradónak Dukon Gyula, aki úgy látja, hogy legalább 25 százalékos bérfejlesztésre lenne szükség. 

A Volán újabb bértárgyalásra várja a szakszervezeteket kedd reggel, a társaság szerint elkötelezettek, hogy még januárban megszülessen a 2024-es bérmegállapodás. Az érdekképviselet vezetője egy 18 százalékos béremelést már elfogadhatónak tartana, de ha nem sikerül megegyezniük, akkor már január első napjaiban kitűzhetik az újabb sztrájk időpontját.

A társaság korábban indokolatlannak tartotta a sztrájkot, mivel szerintük a vita nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A közlekedésért is felelős Lázár János miniszter a 25 százalékos béremelésre úgy reagált: teljesen irreális és eltúlzott.