Ennyi volt, visszatér a tél – viharos szelet és havat hoz magával

2024.01.18. 15:46
A mai egynapos tavaszias időt követően éjszaka jelentősen hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, így több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Mutatjuk hol várható havazás, helyenként akár 2-5 centiméteres hóval.

Az átmeneti enyhülés holnap véget ér, visszatér a tél, ráadásul viharos széllel érkezik a lehűlés – közölte az MTI-vel a HungaroMet.

Igaz, hogy a hétvégén döntően napos, száraz téli időnk lesz, de olykor erős széllel, fagyos reggelekkel és mindössze 0 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletekkel köszöntenek ránk a januári napok. Pénteken túlnyomóan borult időre kell számítani, csak naplemente környékén kezd el szakadozni, csökkenni a felhőzet északnyugat felől. 

Délen, keleten és a középső országrészben tovább esik majd, és délelőtt át is vált havas esőbe, havazásba a csapadék.

Estére a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Az északnyugati, északkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, erős, főként a nap első felében helyenként viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt mínusz 1 és 3 fok között várható, de délkeleten reggel még 5 fok is lehet.

A 2 centiméter feletti hóvastagság valószínűségét bemutató ábrán látható, hogy néhány centiméteres hórétegre péntek délután, este kiemelten a Bakonyban, a Dunántúl délnyugati és déli részein, egy középső, Duna-menti összeáramlási vonal mentén, és a keleti határ közelében van esély. Itt helyenként akár 2–5 centiméternyi hó is összegyűlhet. 

Szombaton jobbára derült, napos, száraz idő várható, az északi, északnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között várható, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. Kora délutánra 0 és 5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap derült lesz az ég, majd a nap második felében északnyugatról délkelet felé átvonul egy felhősáv, de csapadék nem várható, a légmozgás pedig mérsékelt marad. Hajnalban többnyire mínusz 8 és mínusz 3 fok valószínű, de fagyzugokban hidegebb lehet. Kora délután 1-6 fok várható.

Miközben úton a tél, százéves melegrekord dőlt meg

Csütörtökön, három településen is 17 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek. A várakozásoknak megfelelően a déli határ mentén helyenként a régi csúcs, a Kaposváron 1918-ban mért 17 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Míg a Baranya vármegyei Kémesen és Sellyén 17,3, továbbá a Bács-Kiskun vármegyei Hercegszántón 17,7 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet, így az előzetes adatok alapján ez az új január 18-ai országos melegrekord.