Rendet rakna a Jobbik „a gengszterek, házfoglalók és öreg forradalmárok kerületében”

2024.01.18. 12:01
Bemutatták a Jobbik – Konzervatívok józsefvárosi polgármesterjelöltjét, Kozma Andrást, aki szerint az autók már nem, de az emberi életek továbbra is szétmennek Józsefvárosban. Erre nyújtana a párt polgári alternatívát.

„Élnek itt a magyar és cigány őslakosok mellett törökök, kínaiak, arabok, afrikaiak, cserediákok, öreg forradalmárok, házfoglalók, háborús menekültek, piti és nagystílű gengszterek és vagy egy tucat vallási szekta aktív hívei” – fogalmazott Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje az Úr nyolcadik kerülete című könyvből származó idézettel azon a sajtótájékoztatón, amelyen a párt józsefvárosi polgármesterjelöltjét, Kozma Andrást mutatták be.

A fiatal politikus 2022-es adatokat ismertetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a kerületben lakók halandósági mutatói szerint 8 évvel alacsonyabb a VIII. kerületben a várható élettartam, mint a főváros átlaga.

Úgy fogalmazott, Pikó András polgármester „látszatberuházásokkal, a terek, utcák újrabetonozásával akarja elfedni a mély társadalmi problémákat”, amelyek között az egészségi állapoton túl még a gettósodást, a kedvezőtlen közbiztonságot és a lakhatási szegénységet említette.

Az autók tengelye már nem, de az emberi életek továbbra is szétmennek Józsefvárosban.

– foglalta össze az útfelújítások és a társadalmi problémák kezelésének egyensúlytalanságát. Erre szeretnének valós, polgári alternatívát nyújtani, a mélyszegénységben élő emberek problémáira megoldásokat találni.

Az ellenzéki pártok közül Józsefvárosban eddig a Mi Hazánk jelentett be polgármesterjelöltet, Ébl György személyében. Brenner Koloman jelezte, hogy a Jobbik nem vesz részt az ellenzéki együttműködésben, és nem tart attól, hogy jelöltállításukkal a Fidesz (eddig meg nem nevezett jelöltje) kerül végül a polgármesteri székbe.

Az Indexnek válaszolva azt mondta, csak azokban a fővárosi kerületekben állítanak városvezető-aspiránst, ahol elégedetlenek a regnáló vezetéssel. A XIII. és a II. kerület nem ilyen, itt tehát nem indulnak, ami nem azt jelenti, hogy Tóth Józsefet vagy Őrsi Gergelyt támogatnák.

2019-ben Pikó András polgármester az ellenzéki összefogás támogatásával (MSZP, DK, Momentum, LMP, Párbeszéd) mindösszesen 269 szavazattal győzte le a fideszes elődjét, Sára Botondot. Akkor a Jobbik nem állított polgármesterjelöltet.