Az új alapellátási rendszert méltatta Rétvári Bence

2024.01.18. 10:06
Jól tervezettnek és jól kalibráltnak nevezte a tavaly februárban bevezetett új alapellátási ügyeleti rendszert Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Rétvári Bence azt mondta, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közreműködésével és koordinálásával elindult ügyeleti ellátás jól vizsgázott, a betegbiztonságot előtérbe helyező rendszert sikerült létrehozni.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója közölte: idén február 1-jén Fejér és Pest vármegye is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez – előbbi nyolc, utóbbi pedig 18 telephellyel.

Kevés gyermekorvosi ügyelet marad Pesten

Februártól Pest vármegye is csatlakozik az új orvosi ügyeleti rendszerhez. Ez a 42 ezer ember ellátásáért felelő pomázi háziorvosi ügyelet megszűnésével jár együtt, mivel Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról is ide jártak a betegek.

Jövő hónaptól azonban már Szentendrére kell mennie annak, akinek rendelési időn túl van szüksége orvosra.

A legközelebbi gyermekháziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz, azaz Pomáztól 40 kilométerre. Vácon kívül két városban, Érden és Cegléden lesz házi gyermekorvosi ügyelet egész Pest vármegyében. A gyerekeket a járási központba is vihetik, de ott felnőttháziorvos tudja csak ellátni őket.

Pest vármegyében a korábbi 51 helyett csupán 11 felnőttháziorvosi ügyeleti pont lesz elérhető éjjel is. 

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint a tavaly február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez eddig 17 vármegye csatlakozott, és a működés mindenhol zavartalan.