Ha megépül az üllői Lövész Központ, az egyetem lógyógyászati klinikájának annyi

D KOS20210222024
2024.01.18. 14:28
A Pest megyei település külterületére építene egy vállalkozás háromfunkciós lőteret. A kormányzati kiemeléssel megtámogatott projekt ellen Üllő önkormányzata és a lakosság tiltakozik, a közvetlenül érintett Állatorvostudományi Egyetem perel, az országgyűlési képviselő hallgat.

Sem a település önkormányzata, sem az érintett helyi lakosság, sem a szomszédos Állatorvostudományi Egyetem nem támogatja, mégis Lövész Központ épülhet a Budapesttel határos Üllő külterületén. 

Az ST Lövész Sportegyesület elnöke még 2020-ban kereste meg Kissné Szabó Katalint, Üllő polgármesterét, és arról tájékoztatta, hogy a „Modern városok" program részeként létesülhet a 175 magyarországi járásban lőtér, vívóterem és lovas központ. Az önkormányzat városgazdálkodási bizottsága 2021. augusztusában tekintette át először a benyújtott Lövész Központ telepítési tanulmánytervét. E szerint a lőteret Üllő külterületén, a város Ócsával közös deli határán tervezik megépíteni mintegy 45,5 hektáron. A területet mindhárom lőtéri funkcióra (katonai, rendvédelmi; professzionális versenysport; élmény- és turisztikai célú) alkalmassá akarják tenni. A tanulmányterv szerint a területet egy 4 méter széles és 2 méter magas, víz- és szélerózió ellen megerősített földsáncjellegű domb venné körbe, amely védelmet nyújt magának a lőtérnek, valamint zajvédelmet is biztosít a környező területek irányába. 

A bizottság azonban akkor úgy látta, a helyi építési szabályzat nem engedi, hogy ott ilyen építmény legyen, és azt sem támogatták, hogy a lőtér miatt a szabályozási terveket módosítsa a képviselő-testület. Erre jó okuk volt, mivel a szomszédos területen működik az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszéke és Klinikája, illetve Tangazdasága, de a területen érintett vadásztársaságok is folyamatosan tiltakoztak ellene.

Kockázatok és mellékhatások

Az Állatorvostudományi Egyetem 2020 óta folyamatosan, különböző fórumokon tiltakozik a Lövészeti Központ ellen, mivel a Lógyógyászati Tanszék és Klinika, illetve Tangazdaság oktatási, tudományos munkáját hátrányosan érintené, továbbá jelentősen veszélyeztetné a klinika beteg állatainak és az állatorvosi személyzetnek az egészségét is. Ennek oka, hogy a lőfegyverek hangja okozta stresszreakció negatív hatást vált ki a klinikán lábadozó beteg állatokból.

Úgy látják, az állatorvosi beavatkozások során a lövésekkel kapcsolatos zajok miatt a bódított állatok felriadhatnak, mivel az álló helyzetű műtéteket és a nagy értékű diagnosztikai vizsgálatokat nem altatásban, hanem speciális bódítással, helyi érzéstelenítéssel végzik el. A klinikán időlegesen tartózkodó kezelés alatt álló állatok nem is tudnak hozzászokni a lőtér okozta speciális zajterheléshez. A lovak központi és a vegetatív idegrendszerét a nemkívánatos, szakaszos, kellemetlen zajok erősen ingerlik, ideges reakciókat váltanak ki, amelyek azon túl, hogy csökkentik a lovak koncentráló képességét, egészségkárosodást is okozhatnak.

Az egyetem megkeresésünkre részletesen meg is indokolta álláspontját. Eszerint már 2022. augusztusában kérték-, a Pest Vármegyei Kormányhivatal pedig meg is állapította az egyetem ügyféli jogállását, a Hungarorange Kft. tervezett Lövészeti Központja engedélyezési eljárásba való ügyfélkénti bevonást.

Ugyanez a hivatal 2022. október 19-én hozott határozatában viszont azt is MEGállapította , hogy az ügyben környezeti hatásvizsgálat nem szükséges.

Az egyetem 2022. októberben megtámadta ezt a kormányhivatali döntést, azt kérve a bíróságtól, hogy írja elő: a tervezett Lövész Központ létesítése kapcsán környezeti hatásvizsgálatot kell végezni, és azt is állapítsa meg, hogy a központ létesítése jelentős környezeti hatással bír. A Budapest Környéki Törvényszék előtt jelenleg is folyó közigazgatási perben az egyetem a kormányhivatal határozatának megsemmisítését, és új eljárás elrendelését akarja elérni.

Az állam intézkedik 

A kormányzat a hosszas huzavona végére tavaly december 29-én tett pontot azzal, hogy elfogadta az üllői Lövész Központ megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló kormányrendeletet.

A jogszabály egyebek mellett azt is rögzíti, hogy ha az építési terv az Országos Településrendezési és Építési Követelményekkel (OTÉK), a településképi rendelet vagy a Helyi Építési Szabályzat a Lövész Központra vonatkozó beépítési szabályaival ellentétes vagy azzal össze nem egyeztethető, akkor sem az OTÉK, sem a helyi rendeletek nem alkalmazhatók.

A tervezett Lövész Központ egyébként az Állatorvostudományi Egyetemtől mindössze 940 méterre, a legközelebbi lakott tanyától pedig alig 200 m-re helyezkedne el, az érintett vadásztársaságok területeivel pedig közvetlenül szomszédos.

Léptékét jól jellemzi, hogy megépülése esetén a lőteret egyszerre 500 ember vehetné igénybe, a területén pedig 195 parkolóhelyet is kialakítanának.

Ez a funkció nehezen illeszthető össze a város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában (ITS) szereplő szomszédos területtel, ez ugyanis intézményi és rekreációs városfejlesztési akcióterület, melynek része az ITS-ben kijelölt Dóra majori fejlesztési akcióterület is.

Mivel ÜIIő északi, északnyugati területei jelentős zajterhelésnek vannak kitéve a légi forgalom, a vasút és az autópályák miatt, ezért az önkormányzat azt javasolta január 11-ei rendkívüli testületi ülésén, hogy – a további környezeti terhelést elkerülendő – a Lövész Központ a megjelölt ingatlanok helyett, másutt, a beruházás tervezett zajszintjével megegyező környezetben épüljön meg. 

Az Üllő Te Vagy! civil szervezet úgy tudja, hogy a két különböző helyrajzi szám telekalakítással történő összevonása után kialakítandó hatalmas lőtér létesítését egy kormányközeli beruházó intézi.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az ügyben lakossági fórumot is hirdet, amire Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselőt is meghívták. (A polgármester ismeretei szerint a beruházó nem jön el egy ilyen fórumra, ezért azon csak a 2021-ben született előzetes vizsgálati dokumentációt, néhány látványtervet és a telepítési hatástanulmányt tudják bemutatni.) Azt is fontolgatják, hogy az érintett területre változtatási tilalmat rendelnek el, mert mindenképpen szeretnék megakadályozni a beruházást. Az ügyben egy helyi népszavazás kiírását is támogatnák.

Az ügyben kerestük Szűcs Lajost is, de nem reagált a feltett kérdéseinkre.

(Borítókép: Egy lovat vizsgálnak az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT-berendezésével 2021. február 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)