Durván nekiment Parragh László a jegybank elnökének

2024.01.20. 06:26
A jegybank jó irányt vett a kamatcsökkentésekkel, de lassú lépésekben halad. Az ütemtévesztés a magyar cégeknek irdatlan sok pénzébe kerül, miközben a külföldi társaságok lefölözik a piacot. Minél tovább fennmarad ez az állapot, a lemaradásunk annál nagyobb lesz – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke jelezte: előremutató lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank egyértelművé tenné, hogy átáll a száz bázispontos csökkentésre, amelyet végig is vinne.

Parragh László többek között arról is beszélt a lapnak, hogy

  • az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a reálkamat brutális mértékben emelkedett, öt-hat százalék körüli. Ennek szintje lassan hazánkban lesz a világon a legmagasabb. Ezzel a legnagyobb probléma szerinte, hogy a beruházások összességében nagyon erősen bővülnek hazánkban, ami jó hír, ugyanakkor ez nem a magyar cégeknek köszönhető.
  • Parrag László úgy látja, a hazai vállalkozások nem tudják kigazdálkodni a drága hiteleket, mert nagyon magas a forrásköltség és a kamatszint. Ezért nem tudnak labdába rúgni.
  • Álláspontja szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ütemet tévesztett, így most folyamatos késésben van. A jegybanknak nagyon gyorsan és világosan színt kellene vallania, és el kellene kezdenie a valós kamatcsökkentést.
  • Parrag László hozzátette: nem azzal van a baj, hogy idejön egy kínai vagy egy német cég. Miután ezek nem a magyarországi bankokból finanszírozzák a beruházásaikat, már eleve versenyelőnyben vannak. Ráadásul egy magyar vállalkozás még a beszállítói láncaikhoz sem tud csatlakozni, mert a kínai vagy a német alvállalkozó köröket ver rá.

Parragh László az Indexnek korábban arról is beszélt, hogy szerinte „a jegybank kamatpolitikája akkora károkat okoz, hogy abból egyévnyi nyugdíjat tudnánk pluszban fizetni, remélem, így már mindenkinek világos”. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt is elmondta, hogy drasztikus következményei vannak annak, hogy Magyarországon újra beköszöntött a pozitív reálkamat. Vezető gazdasági politikusok szerint a növekedésnek napjainkban egy akadálya van: a jegybank.