Ungár Péter az ellenzéki összefogásról: Az LMP nem vesz részt ebben a színjátékban

DSC1205
2024.01.20. 15:59
Az LMP budapesti kongresszusán mondott beszédet szombaton Ungár Péter. A párt frakcióvezetője és társelnöke bejelentette, hogy önállóan indulnak el az európai parlamenti választáson. A politikus éles hangvételű kritikát fogalmazott meg az ellenzéki összefogásról, beleértve a Momentumot, a Demokratikus Koalíciót és Karácsony Gergelyt is.

Ungár Péter politikai csodának nevezte az LMP-t, amely szerinte egyedülálló a mai magyar ellenzékben. Hozzátette, hogy miközben „az elemzők az mondják, hogy a párt nem létezik, lépéseiken a teljes magyar ellenzék sorsa múlik”.

„Nekünk fontosabb a Balaton lebetonozása, mint az, hogy kordonok vannak a Karmelita körül. Nekünk fontos az, hogy kimondjuk, hogy az Európai Unió nem minden jó forrása, és a piac nem mindenható. És az is biztos, hogy mi tudjuk, hogy a GMO veszélyes, és az utolsó pillanatig fogunk az akkumulátorgyarmatosítás ellen küzdeni” – emelte ki Ungár Péter.

Bejelentette, hogy önállóan indulnak az európai parlamenti választáson, emellett nem támogatnak olyan jelöltet főpolgármesterként, akinek nincsen tartalmi állítása. 

A politikus szerint az LMP az egyetlen olyan párt, amely levonta a 2022-es kudarc tanulságát. Mint mondta, a megújulás nem abban van, hogy az „MTV-székházban való alvást kordonbontásra cseréljük, vagy mint a Momentum, néha-néha rádöbbenünk arra, hogy Gyurcsány Ferenc mondta az őszödi beszédet”.

A Demokratikus Koalícióval szintén nem értenek egyet abban, hogy Orbán Viktor személye fontosabb, mint bármilyen közügy.

Karácsony Gergely főpolgármesterről úgy nyilatkozott, hogy „olyan politikát alakított ki, amiben nem az számít, hogy ő mit képvisel, hanem az, hogy a Facebookon milyen módon tudja magát Orbán Viktor áldozatának beállítani”.

Felidézte, hogy Karácsony Gergely köztársaságpártinak hívta az ellenzéki kollégáit, így a főpolgármester nem városvezetésre, sokkal inkább a 2026-os megmérettetésre készül. 

Korábban és most sem értettek egyet Gyurcsány Ferenc állításával, miszerint Karácsony Gergely úgy kezeli Budapestet, mint politikai tárgyat. „Úgy látszik, sajnos a főpolgármester most már egyetért ezzel az állítással.” 

Az ellenzék sem akarja, hogy a budapesti összefogás sikerüljön

Ungár Péter a júniusi választás fontosságával kapcsolatban elmondta, hogy az adott városok igényeiről kell beszélni, „nem pedig arról, hogy ki kivel milyen viszonyrendszerben van, és főleg nem arról, hogy ki honnan mit és kit akar kiátkozni”.

Felidézte, hogy az ellenzéki összefogás már 2022 áprilisában összeomlott. Budapest esetében a közös lista tárgyalását már senki nem tudja követni. A Momentum az elmúlt két hétben hat polgármesterjelöltet állított Budapest-szerte, így a budapesti összefogásról jelenleg mindenki el akarja játszani, hogy akarja, de senki sem akarja, hogy sikerüljön. 

Ungár Péter úgy látja, a legnagyobb probléma, hogy folyamatosan személyekről van szó, és nem tartalomról.

Minden választás, népszavazás Orbán Viktorról szól, az ellenzék minden problémája Gyurcsány Ferenc vagy minden megoldása Gyurcsány Ferenc, Karácsony az egyetlen remény, folyamatosan mindenki mindent személyekre redukál. Ezek az orbánozások, gyurcsányozások a gondolattalanságot fedik el. Mi ezzel fogunk szakítani

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy „jelenleg egy olyan színjáték zajlik”, amelyben ők nem szeretnének részt venni. 

Azt is hozzátette, hogy az ellenzékiek a saját összeesküvés-elméleteikkel vannak elfoglalva, de a Fidesz oldalán káosz van a fővárosi politikában, hiszen nem tudnak a magyar főváros vezetésére alkalmas nevet mondani. Ungár Péter szerint az LMP megmutatja majd, hogy van másik politikai ajánlat. 

Karácsony Gergely ajánlatot adott, az LMP válaszolt

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nyílt levelet írt több ellenzéki párt vezetőjének, amelyben javaslatokat tett, és határidőket is rögzített.

A levélben arra kérte a Momentum, az MSZP, a DK és a Párbeszéd – Zöldek elnökeit: zárják le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat.

A főpolgármester szerint „a Fidesznek nincs ajánlata Budapest számára, csak hadüzenete. Ennek a hadüzenetnek része az a csapda is, amelyet az ellenzéki pártoknak állított a fővárosi választási szabályok jogállamiságot sárba tipró átírásával.

Karácsony Gergely politikai ajánlatából az alábbi pontokat emelte ki:

  • A fővárosi listás választáson a köztársaságpárti erők közösen indulnak, közösen fogalmazzák meg a politikai ajánlatukat Budapestnek. Főpolgármester-jelöltként vállalom ennek a köztársaságpárti listának a vezetését.
  • A köztársasági többséget adó pártoknak minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk, a közös polgármesterjelöltek személyében meg kell állapodniuk legkésőbb február közepéig. Ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott a 2019-es önkormányzati választáshoz hasonló előválasztást kell tartani, legkésőbb a március 15-ét követő napokban.
  • A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, az LMP pedig döntse el, hogy részese kíván-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol.
  • A köztársaságpárti többség pártjai tegyenek javaslatot egy méltányos és moderált együttműködésre a Kétfarkú Kutya Pártnak is.

Karácsony Gergely úgy látja, „Budapesten a köztársaságpárti politika, a szociáldemokrata, zöld- és liberális pártok együttműködése sikerre van ítélve. Közös felelősségünk és választóink magától értetődő elvárása, hogy az elmúlt öt év sikeres kormányzását folytatni tudjuk Budapesten”.

Karácsony Gergely neveket is említett a levélben: „Az eddig lefolytatott egyeztetések alapján több kerületben körvonalazódik a legesélyesebb köztársaságpárti jelölt személye. Véleményem szerint a IV. kerületben – ahol Déri Tibor polgármester jelezte, hogy nem kíván újraindulni – Trippon Norbert, az V. kerületben Kerpel-Fronius Gábor, a X. kerületben Mustó Géza, a XII. kerületben dr. Farkas Csaba, a XVII. kerületben Lukoczki Károly, a XX. kerületben Fekete Katalin, a XXIII. kerületben Ritter Ottó a legesélyesebb jelölt. Abban a nem várt esetben, ha a pártok közötti megállapodás mégsem jön létre időben, főpolgármester-jelöltként az ő megválasztásuk mellett fogok kiállni”.

Más pártok is reagáltak Karácsony felvetésére

Az ellenzéki pártok közül a DK egyetértett a főpolgármester javaslatával, miszerint az önkormányzati választásokat megelőző jelölt- és listaállítást legkésőbb március közepéig be kell fejezni.

„Ahogy korábban már elmondtuk, támogatjuk, hogy a jelenlegi városvezetést adó pártok (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak. Támogatjuk azt is, hogy az LMP is e lista résztvevője legyen” – olvasható a Demokratikus Koalíció közleményében.

A párt közölte azt is, „a kerületi polgármester-jelölések kapcsán természetesen támogatjuk a főpolgármester DK-s polgármesterjelölteket illető javaslatait. A DK a főpolgármester által felsorolt, nem DK-hoz tartozó polgármesterjelöltekkel szemben jelöltet állítani nem kíván”.

Támogatjuk, hogy a főpolgármester által konkrét személyi javaslattal nem érintett kerületekben előválasztás döntsön a jelöltek személyéről. A DK e kerületek közül a XXI. és a XXII. kerületben kíván polgármesterjelöltet állítani, jelöltjeinket már korábban megneveztük, készen állunk az előválasztásra. Egyetértünk a főpolgármesterrel abban is, hogy az előválasztásokat a 2019-es sikeres önkormányzati választásokat megelőző valamelyik előválasztás szabályait alapul véve kell megrendezni

– hangsúlyozta a Demokratikus Koalíció.

Az MSZP szintén támogatásáról biztosította Karácsony Gergely javaslatát, miszerint az ellenzéknek közösen kell kiállni a Fidesszel szemben az önkormányzati választásokon.

A szocialisták azt is hozzátették: hosszú ideje szorgalmazzák, hogy „a demokratikus ellenzéki pártok minden kerületben közös polgármesterjelöltet állítsanak, továbbá azzal is egyetértünk, hogy ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott előválasztást kell tartani”.

Az LMP korábban már jelezte, hogy Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral tárgyal a főpolgármester-jelöltségről.

(Borítókép: Ungár Péter 2023. május 2-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)