Megszűnhet a családi pótlék? Reagált a minisztérium

2024.01.22. 12:11
Ungár Péter tette fel a kérdést, ami miatt sok kisgyermekes szülő kaphat a szívéhez. A kérdést Csák János miniszter korábbi kijelentésére alapozta, amely szerint a tárcavezető nem tartja jó iránynak, ha valaki nem a munkaerőpiacról, hanem segélyből él meg. Államtitkára öntött tiszta vizet a pohárba, majd a minisztérium is közleményt adott ki.

„Tervezi a kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot?” – ezt a kérdést tette fel Ungár Péter, az LMP társelnöke Csák János kulturális és innovációs miniszternek a parlamenten keresztül. A megdöbbentő felvetést Ungár a tárcavezető egy korábbi kijelentésére alapozta. Felidézte: Csák a Népjóléti Bizottság egyik ülésén azt mondta: „A családi pótlékot értem mind a kettőjüktől, de nem tudjuk föladni azt, hogy a demográfiát és a gazdaságot együtt kell néznünk. Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

Ez alapján kérdezte meg Ungár, mi állhat a háttérben. 

A családi pótlék régóta komoly vitát szül Magyarországon, hiszen 2008 óta nem emelkedett:

  • az összege, az jelenleg is 12 200 forint egy gyermek után,
  • ha a gyermeket a szülő egyedül neveli, akkor 13 700 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13 300 forint;
  • egyedülálló szülőknél két gyermek után gyermekenként 14 800 forint;
  • három vagy több gyermek után gyermekenként 16 ezer forint jár;
  • amikor a szülő egyedül nevel három vagy több gyermeket: 17 ezer forint/gyermek;
  • a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyermeket nevelő szülők 23 300 forintot kapnak gyermekenként;
  • amikor pedig a szülő egyedül van ebben a helyzetben, 25 900 forintot kap/gyermek.

Az elmúlt több mint másfél évtizedben az élet jelentősen megdrágult Magyarországon, az elmúlt évek rekordinflációja után pedig joggal merülhetne fel, hogy

kezdeni kellene valamit a ma már elenyészőnek tűnő összeggel.

Ezt korábban már az LMP is felvetette, valószínűleg ezért tartja szinten a témát Ungár. Tavaly év végén írt arról az Economx, hogy egy felmérés szerint meg kellene duplázni a családi pótlék összegét. Mint lapszemlénkben fogalmaztunk: a felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a magyar lakosság szerint is mára drasztikusan elinflálódott a családi pótlék összege. Abban eleve elsöprő arányú, 87 százalékos az egyetértés, hogy a családi pótlék összegének emelése igencsak időszerű lenne.

Európában ugyanis több országban is emelkedtek vagy átalakultak ezek az összegek, igaz, sok országban vagy csak segélyként kezelik a családi pótlékot – és az alacsony jövedelműek kaphatják –, vagy pedig adócsökkentés formájában írják jóvá. Magyarországon mindkét opció létezik, azaz jövedelemviszonytól függetlenül mindenki ugyanannyi családi pótlékot kap, ám

a fizetésből több tízezer forintot is megtakaríthatnak a többgyermekesek.

Erre hívta fel a figyelmet a végül Ungár Péternek Csák miniszter helyett válaszoló államtitkár, Vitályos Eszter is. Mint fogalmazott: a segélyezés kiterjesztése helyett a munkaalapú és családalapú társadalomban hisznek. Kiemelte: több mint 30 különböző családtámogatási intézkedés segíti jelenleg a magyar családokat.

Ezek közül nem lehet csak a családi pótlékot kiragadni, mint írta, ráadásul januártól több támogatás összege is jelentősen emelkedett, például a gyermekgondozási díj maximális összege 2010 óta már több mint háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja pedig öt év alatt több mint két és félszeresére. 2024-ben pedig több mint 3300 milliárd forintot biztosít a kormány a családok támogatására. Ez Vitályos szerint immár három és félszerese annak az összegnek, amit a baloldali kormányzat biztosított 2010-ben.

Reagált a DK

A Demokratikus Koalíció is reagált az írásbeli válaszra, mint írták: „nem cáfolta a családi pótlék megszüntetésének tervét Csák János kulturális és innovációs miniszter, miután lenézően nyilatkozott azokról, akiknek sokat jelent a támogatás megléte”.

A DK hozzátette: nem megszüntetni, hanem megduplázni kell a 2008 óta nem emelkedő családi pótlékot

Frissítés: a minisztérium is közleményt adott ki

Családtámogatásokat a Gyurcsány-kormány szüntetett meg – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben. Leszögezték: a kormány nem tervezi a családi pótlék megszüntetését, ez egy álhír.

„Sőt, a gyermeket nevelő családokat egyre több támogatással segítjük a családi adórendszeren, a családi adókedvezményen, a négygyermekes édesanyák szja-mentességén és a csok pluszon keresztül” – fogalmaztak a közleményben.