Családi pótlék: csak annak duplázzák meg, aki dolgozik?

2023.12.28. 12:39
Az utóbbi években heves viták középpontjába állt a családi pótlék kérdése, amelynek összege 2008 óta nem emelkedett érdemben, miközben az infláció hatására reálértéke csökkent – jelezte az Economx. A gazdasági portál friss elemzése rávilágított a lakosság többségének véleményére: a családi pótlék megduplázására lenne szükség.

Az elmúlt másfél évtized során a családi pótlék összege lényegében változatlan maradt. Azonban 2008-tól kezdve, miközben a bérek és más állami, szociális támogatások nőttek, a családi pótlék értéke az infláció hatására folyamatosan csökkent – jelezte elemzésében az Economx.hu.

A családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat. A felső életkori határ 20 év.

A családi pótlék jelenlegi összegei a következőképpen alakulnak:

  • egy gyermek után alapvetően 12 200 forint jár;
  • ha azt a gyermeket a szülő egyedül neveli, akkor 13 700 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13 300 forint;
  • egyedülálló szülőknél két gyermek után gyermekenként 14 800 forint;
  • három vagy több gyermek után gyermekenként 16 000 forint jár;
  • amikor a szülő egyedül nevel három vagy több gyermeket: 17 000 forint/gyermek;
  • a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyermeket nevelő szülők 23 300 forintot kapnak gyermekenként;
  • amikor pedig a szülő egyedül van ebben a helyzetben, 25 900 forintot kap/gyermek.

Az Economx megbízásából a következő kérdést tette föl a Pulzus-kutató: egyetért-e azzal, hogy ideje lenne megduplázni a családi pótlék összegét?

A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a magyar lakosság szerint is mára drasztikusan elinflálódott a családi pótlék összege. Abban eleve elsöprő arányú, 87 százalékos az egyetértés, hogy a családi pótlék összegének emelése igencsak időszerű lenne. Ezen túl a lényegi kérdés az, hogy mennyi is legyen az a bizonyos összeg.

A családi pótlék megduplázása is kevés lenne?

A felmérés szerint a magyar lakosság 87 százaléka támogatja a családi pótlék összegének növelését.

Ezen belül 44 százalék úgy véli, még a megduplázás is kevés lenne a gyermeknevelés valódi költségeihez képest,

míg 31 százalék a megduplázást tartaná méltányosnak.

Az életkorok között jelentős véleménykülönbségek mutatkoznak: az 18 és 60 év közöttiek közel fele a munkavégzéshez kötné a támogatást, míg a 60 év felettiek 65 százaléka támogatná a duplázást munkavégzéstől függetlenül.

letöltés

Az iskolai végzettség nem befolyásolja jelentősen a véleményeket ebben a témában. Az alapfokú végzettségűek 51 százaléka, a középfokú végzettségűek 50 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 47 százaléka támogatja a duplázást a munkavégzéstől függetlenül.

A családi pótlék kérdése továbbra is fontos társadalmi vita tárgya Magyarországon, amely a kormányzati döntéshozók és a társadalom számára is komoly kihívást jelent.