Mégis emelhették a miniszteri és államtitkári fizetéseket, Pintér Sándor is jól járt

2024.01.23. 08:59
Szemben a korábbi információkkal, mégsem csak a miniszterelnöki fizetés emelkedhetett tavaly, hanem a miniszterek és államtitkárok illetménye is, amit egy salátatörvény tett lehetővé.

Pintér Sándor belügyminiszter és a Belügyminisztérium összes államtitkára 17,5 százalékos illetményemelésben részesült 2023 márciusában – szúrta ki a 24.hu a kormány honlapjára feltöltött adatlapokból.

A lap szerint hozzáteszi, hogy a politikai vezetők illetményét a miniszterelnök határozza meg egy 2022. júniusi jogszabály-módosítás után. Az ötödik Orbán-kormány megalakulása óta átlagosan 33 százalékkal, nagyjából havi 650 ezer forinttal emelkedtek a miniszteri fizetések.

A mostani adatok alapján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter bruttó illetménye a kormányzat korábbi közlése alapján ötmillió forint,

míg a többi miniszteré nagyjából 2,6 millió forint.

A miniszterelnök a vonatkozó jogszabály szerint minden év július 1-jével határozza meg a személyi illetményeket a következő év június 30-ig, viszont első alkalommal ezt 2024. július 1. napjával kell így meghatározni egy tavaly májusban elfogadott salátatörvény miatt.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben írtuk, tavaly júliusban csak Orbán Viktor miniszterelnök illetményének növekedést lehetett észrevenni. 

Tekintettel arra, hogy jogszabály helyett maga a miniszterelnök állapítja meg a miniszteri és államtitkári fizetések mértékét, amely pontos összegét már a politikusi vagyonnyilatkozatban sem kell feltüntetni, így egyre kevésbé követhető a változás.

A belügyminiszter 17,5 százalékos illetményemelése megegyezik a parlamenti képviselők fizetésemelésével, ami a Központi Statisztikai Hivatal által mért bruttó átlagkereset-növekedés mértékének felel meg.

Pintér Sándor fizetése 462 ezer forinttal emelkedett, havi 3 millió 95 ezer forintra, a BM államtitkárainak jövedelme 346 ezer forinttal nőtt tavaly, így havi 2 millió 321 ezer forintot keresnek.