Orbán Viktor meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt

2024.01.23. 10:21
Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.

A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével – mondta Havasi Bertalan.

Sajtóinformációk szerint a török parlament a héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról. Az MSZP ezután kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

Mint megírtuk, a Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását a Svéd Királyságnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat elfogadása érdekében – jelentette be a párt.

Immár másfél éve van az Országgyűlés előtt Svédország NATO-csatlakozásának ügye. Másfél éve blokkolják Orbán fideszes »bátor emberei« Svédország NATO-csatlakozását. Ezért 2022 szeptembere óta minden parlamenti ülésen kezdeményeztük ennek az ügynek a napirendre vételét, de a fideszesek minden alkalommal a napirendre vétel ellen szavaztak

– emlékeztetett az MSZP.

Nem fontos a tagság?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző héten azt mondta, ők még mindig arra várnak, hogy a svéd kormány megkeresse őket bizonyos konfliktusok miatt. A miniszter arról is beszélt, hogy ha nem fontos a svédeknek a tagság ratifikálása, akkor neki miért kellene rosszul éreznie magát?

Szerinte a svéd kormánynak meg kellene kérdeznie, hogy milyen aggályai vannak a Magyar Országgyűlésnek, és mit tehetnek annak érdekében, hogy ezeket eloszlassák. Az aggályok okáról elhangzott, hogy Svédország általánosságban (az unióban is) támadja Magyarországot.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elmondta, hogy Svédország a szövetség nyári csúcsáig biztosan belép a tagok közé. Az Index ezzel kapcsolatban szintén a Kormányinfón megkérdezte: megszavazza-e ezt addig a Magyar Országgyűlés?

Gulyás Gergely azt mondta: úgy látszik, hogy a svédeknek nem olyan fontos ez, mert a kormányt nem keresték, a bizalom erősítéséhez kapcsolatfelvételre van szükség, mert vannak aggályok a svédekkel szemben.

Bóka János európai ügyekért felelős miniszter nem sokkal korábban szintén arról beszélt, hogy „a svéd NATO-tagság ratifikációjának időpontja attól függ, milyen gyorsan és hatékonyan halad a bizalomépítés Magyarország és Svédország között, ezzel megnyugtatva azon magyar parlamenti képviselőket is, akiknek kétségeik és aggályaik vannak. A kulcs tehát a magyar–svéd politikai párbeszéd”.