Az óvónők is megkapják a pedagógusoknak járó béremelést

2024.01.23. 12:28
Az ország minden óvónőjének januári bére már 32,2 százalékkal megemelt bér lesz, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a Nógrád vármegyei Vizslás községben.

Rétvári Bence a helyi óvoda bővítésének és felújításának átadásán tartott ünnepségen kijelentette, a kormány számára kiemelt cél az óvodák fejlesztése és az óvónők megbecsülése. Éppen ezért fontos, hogy a januári pedagógusbér-emelés kiterjed az óvónőkre is – tette hozzá.

Meg tudtuk teremteni európai uniós és hazai forrásból a valaha volt legnagyobb óvónői béremelés kereteit, ez a két béremelés idén és jövőre is megvalósul; ezt összeadva a tavalyi és tavalyelőtti béremelésekkel az óvónők esetében közel duplájára emelt bérről beszélhetünk

– fogalmazott az államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy az elmúlt 13 évben 18 ezer új óvodai férőhelyet hoztak létre, az óvónők száma pedig 30 ezerről közel 31 ezerre nőtt.

Mint megírtuk, az államtitkár január 11-én közölte, hogy „a következő években minden tanárnak, minden óvónőnek emelkedni fog a fizetése”.

Az új kategóriákban magasabb értékben lettek meghatározva a minimális keresetek, ami

  • a gyakornokok esetében bruttó 528 ezer forint,
  • a pedagógus I. kategóriában 538 ezer forint,
  • pedagógus II. kategóriában 555 ezer forint,
  • mesterpedagógus esetében 630 ezer forint,
  • egy kutatótanár esetében pedig 750 ezer forint.

Az írásos garancia, amelyet az Európai Bizottságtól várt Magyarország, hogy a tanárok, az óvódapedagógusok, valamint – hazai forrásból – a szakképzésben oktatók is megkapják a béremelést január 1-től, január 10-én érkezett meg az Európai Bizottságtól.