Beperelték a gödiek a Samsung új környezethasználati engedélyét

MG 0094
2024.01.23. 13:14
A civilek úgy vélik, hogy az engedélyt jogsértő módon adták ki, és a hatóság ezzel szabad utat adott az üzem további környezetszennyező működésének.

A civilek által benyújtott kereset egyik lényeges pontja, hogy a környezetvédelmi hatóság nem kötötte az engedély kiadását az évek óta meglévő és lakossági panaszokat okozó zajszennyezés megszüntetéséhez.

Csupán egy újabb, immár harmadik zajcsökkentési intézkedési terv végrehajtását írták elő a Samsung-gyár számára – hozzátéve, hogy ha a zajszint még ezek után is túl magas lesz, további, utólagos zajcsökkentéseket kell végrehajtania.

Azonban mindez ellentétes a jogszabályi előírásokkal, amelyek eleve nem teszik lehetővé több, egymást követő zajcsökkentési intézkedési terv elfogadását – állítják a civilek.

Ráadásul a Samsung a korábbi két intézkedési tervvel valójában haladékot kapott a hatóságtól, viszont a kifogásolt zajproblémát mégsem sikerült az elmúlt öt évben rendeznie. 

Az Átlátszó összeállításában feleleveníti, hogy a 2023. októberi zajmérési jegyzőkönyvekből is világosan kiderül, hogy már nemcsak a gyártól 100-200 méterre, hanem 6-800 méterre lévő házaknál is értékhatár feletti zajszintet mértek. 

A jegyzőkönyvben szereplő szakértői következtetés meg is állapítja:

„A létesítmény a vonatkozó előírásoknak nem felel meg.”

Ezért a civilek jogi álláspontja szerint amíg a zajhatárértékek betartását nem tudja biztosítani a cég, addig a gyár tevékenysége nem engedélyezhető – ezt nemcsak a hazai jogszabályok írják elő, de az Európai Parlament és a Tanács ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU irányelve is.

A környezetvédelmi hatóság egyébként a zajprobléma „megoldásaként” elrendelte két zajkeltő forrás éjjeli működésének felfüggesztését, ám ezt a rendelkezést sem tartja be a Samsung.

2023 karácsonyának környékén ugyan egy időre valóban nem volt jelentős a zaj a Samsung felől, azonban az új évben a korábbihoz hasonló zajterhelést kapnak a gödiek,  ami továbbra is lehetetlenné teszi az ingatlanokban az éjszakai alvást és pihenést.

Éppen egy éve a civilek szerveztek egy nagyobb megmozdulást, hogy felhívják a Samsung gerjesztette problémákra a sajtó figyelmét, amiről az Index is részletesen beszámolt.

(Borítókép: A Samsung-akkumulátorgyár Gödön. Fotó: Németh Kata / Index)