Megszaporodó csalástípusra hívta fel a figyelmet az Erste

2024.01.25. 19:40
Az elterjedőben lévő csalástípus jellemzője, hogy az ügyfelek maguk adják át az irányítást a csalóknak, akik a helyzetet kihasználva lenullázzák az egyenleget.

Egy, az elmúlt időszakban megszaporodó csalástípusra, valamint a banki adatok védelmére hívja fel a figyelmet az Erste Bank honlapján, közösségi oldalain, webes felületén, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben – közölte az MTI-vel csütörtökön a pénzintézet. Az áldozatok maguk adnak hozzáférést mobiltelefonjukhoz és számítógépükhöz, mivel a csalók egy külön program telepítésére kérik őket. A szoftverrel átveszik az irányítást a készülékek felett, és lenullázzák a bankszámlákat.

A bűnözők banki alkalmazottnak adják ki magukat, vagy egyéb ismert cég nevében telefonálnak. Gyanús tevékenység észlelésére, felhasználói fiók feltörésére hivatkoznak, azt kérik, hogy az ügyfél telepítsen egy alkalmazást a telefonjára és a számítógépére a helyreállítás, a károk elkerülése érdekében. Ilyen alkalmazás lehet az Anydesk, Teamviewer, RustDesk, ami – ahogyan a közleményben kiemelték – lehetővé teszi, hogy a csalók láthassák a netbanki, vagy mobilbanki belépési azonosítókat és kódokat. Ráadásul nem csak passzív megfigyelők lehetnek, hanem a számítógép és mobiltelefon feletti irányítást is át tudják venni. Hasonló programok telepítésével okozták a bűnözők a tavalyi pénzügyi visszaélésekkel okozott ügyfélveszteség felét.

De nem csak az Erste érintett, tavaly ősszel hasonló  nyilatkozatban igyekezett az OTP Bank is felhívni az ügyfelei figyelmét .

Az Erste saját elmondása szerint már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni. Összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg a bank a tavalyi harmadik negyedévben, ami az első negyedévi összeg csaknem háromszorosa. A bank védelme azonban semmit sem ér, ha az ügyfél maga szolgáltatja ki a legbizalmasabb adatokat az átverőknek.

A bank erősen az ügyfelei figyelmébe ajánlotta azt a tényt és egyben segítséget, hogy a bankok alkalmazottai soha nem kérik, hogy az ügyfél bármit letöltsön, és soha nem kérik, hogy az ügyfél utalja el a számláján lévő levő pénzt egy állítólagos biztonsági számlára.