Állam elleni bűncselekmény miatt indítványozták három „szkíta nemzetőr” letartóztatását

2024.01.25. 12:16 Módosítva: 2024.01.25. 15:37
A férfiak olyan szervezett csoport megalakításában vettek részt, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul. Egy zalai, egy veszprémi és egy váci férfi miatt indítványozták a letartóztatást a hatóságok.

A Zala Vármegyei Főügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntette miatt indítványozta egy 53 éves zalai, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását – írja az ügyészség közleményében.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak társaikkal elhatározták Magyarország alkotmányos rendjének megdöntését és a hatalom átvételét.

A céljukat 2023. november 5-én az egyik népszerű internetes videómegosztó portálra feltöltött videóban a nyilvánosság számára is elérhetővé tették. A felvétel szerint tervüket külföldi fegyveres csoportok bevonásával, illetve a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel kívánják végrehajtani. A hatalom erőszakos átvétele érdekében ekkor bejelentették az úgynevezett „Szkíta Nemzetőrség” megalakulását is.

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, a házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján 8 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük három, őrizetbe vett személy letartóztatására tett előterjesztést.

Az előterjesztést megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség – a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel – a szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványt tett mindhárom férfi letartóztatására.

Az ügyészi indítványról a Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája a mai napon fog dönteni.