Petícióval vennék rá Magyarországot egy fontos egészségügyi változtatásra

2024.01.26. 15:50
Szerdán fogadta el a lengyel kormány azt a törvényjavaslatot, amely vény nélkül elérhetővé tenné a 15 év feletti nők számára a sürgősségi fogamzásgátlót. Magyarországon továbbra is nőgyógyásztól igényelt vénnyel váltható ki ez a tabletta.

A Patent Egyesület nevű civil szervezet petíciót indított, hogy Magyarországon is változtassák meg a szabályozást. A szervezet munkatársa az RTL Híradónak elmondta, hogy a gyógyszer receptjének beszerzése „nagyon meghosszabbítja az időt”, mire a nők be tudják venni a tablettát, másrészt az orvosok sokszor – a Patentnek a beküldött történetek szerint – megalázóan beszélnek a páciensekkel.

Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász szerint a tabletták érdemben veszélytelenek mondhatók. Mint közölte, a sürgősségi fogamzásgátló esetében nem állnak fenn olyan kockázatok – például trombózis –, mint a hagyományos kombinált tablettáknál.

Hozzátette: nem hiszi, hogy recept nélkül többen szednék a tablettát, mert az orvosok az igénylés gyakoriságától függetlenül eddig is felírták azt.

A Belügyminisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt közölte, hogy a szülészeti és nőgyógyászati szakmai tagozat véleményét tartják irányadónak. Eszerint nőgyógyászati megítélést igényel, hogy valaki hozzájusson a sürgősségi tablettához.

Ha a lengyel parlament elfogadja a szerdán benyújtott törvényjavaslatot, Magyarország lehet az utolsó tagállama az Európai Uniónak, ahol recept kell az esemény utáni tablettához.