Beszakadt a Balaton jege egy nő alatt Tihanyban, egy cukrásznak köszönheti az életét

2024.01.27. 16:30
Beszakadt a jég egy korcsolyázó nő alatt Tihanyban hétfőn. Egy férfi azonnal a segítségére sietett, és egy szánkó kötelét felhasználva kimentette a bajba jutott hölgyet.

Bergmann Ernő, az egyik balatonfüredi cukrászda vezetője a likeBalaton.hu-nak elmondta, hogy a tó egy részén a meleg források miatt általában vékonyabb a jég, ami hamar felolvad.

Mikor hétfő délután ezeket a területeket figyelte, észrevette, hogy egy nő derékig beleszakadt a jégbe.

„Nem igazán gondolkodtam. Szerencsére volt nálam kötél, mert egy szánkón húztam gyerekeket a jégen. A hölgy meg tudott kapaszkodni, elég erős volt, hogy tartsa magát, így biztonságos távolságból ki tudtam húzni. Mivel nem régóta volt a vízben, és csak derékig volt elmerülve, még aktívan tudott mozogni” – idézte fel.

Hozzátette, az is segített a mentésben, hogy emlékezett: minél messzebb vagyunk a léktől, valószínűleg annál vastagabb a jég. Minél nagyobb felületen oszlik el a tömeg, annál kevésbé terheljük a felületet.

Ezért hasra fekve, óvatosan közelítettem meg a hölgyet, és biztonságos távolságból tudtam a kötelet átdobni neki. Ha sokkos állapotba kerül, vagy jobban átfagy, nehezebb lett volna. Szerencsére bátor és higgadt maradt

– mondta Bergmann Ernő.