Nemi kvótát vezet be a Momentum

2024.01.29. 14:08
A Momentum elnöke, Donáth Anna szerint jelenleg egy olyan rendszerben élünk, amelyben a kormánypropaganda rutinszerűen szégyenít meg fiatal lányokat, ezért is indokolt a nemi kvóta bevezetése. Az új szabály azonban nem mostanában lép érvénybe.

A Momentum a vasárnapi küldöttgyűlésén nagy többséggel elfogadta, hogy a párt országos elnökségében és a párt saját listáin 2026-tól nemi kvótát alkalmaz a tisztújítások és listaállítások során. Mindkét esetben a pozíciók 30 százalékát tartják fenn a kisebbségben lévő nem számára, amely jelen állapot szerint a nőket jelenti. Emellett a párt listaállításainál mostantól a Momentum egy úgynevezett cipzárelvet követ, ami azt jelenti, hogy két azonos nemű jelöltet egy ellentétes neműnek kell követnie. 

Donáth Anna szerint jelenleg egy olyan rendszerben élünk,

amelyben a kormánypropaganda rutinszerűen szégyenít meg fiatal lányokat, és ha kell, a szoknyájuk alá is befotóznak. Ez a rendszer nem tűr kritikát – és különösen nem tűr kritikát a nőktől. A közéleti vitáktól távol, a konyhába kívánnak mindenkit, aki nem az ő hatalmukat építi.

Erre reagálva hozta meg a Momentum a nemi kvóta bevezetéséről szóló döntését, ezt azonban mindkét esetben csak a 2026-os választásoktól kezdődően léptetik érvénybe. 

A magyar társadalom 52 százaléka nő, ehhez képest politikai részvételük aránya több mint 20 éve stabilan 10-14 százalékos. Horvátországban ez az arány nagyjából 30, Romániában pedig megközelítőleg 20 százalék.

A Momentum Mozgalom Nőügyi Munkacsoportja (Womentum) évek óta monitorozza a nők reprezentációjának alakulását a párton belül és a magyar közéletben, szerintük a legbiztosabb módszer a nők motiválására és a legrátermettebb jelöltek megtalálására a nemi kvóta megfelelő alkalmazása. Úgy látják, ezáltal több nő kerülhet pozícióba, amelynek következtében a kvóta egy idő után ki is vezethető, hiszen beáll a természetes egyensúly a nemek között.