Jön a Volánbusz óriási sztrájkja, több mint 26 ezer járat maradhat ki hétfőn

2024.01.29. 08:02
Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke vasárnap éjfélig adott határidőt Lázár János építési és közlekedési miniszternek ahhoz, hogy elkerüljék a hétfői sztrájkot. Lázár időközben tárgyalni hívta a MÁV–Volán szakszervezeteit, de már csak keddre. A szakszervezet ezért arra kérte a buszsofőröket, hogy ne dolgozzanak hétfőn, mert csak így biztosíthatják azt, hogy kedden elérjék a céljaikat.

Vasárnap már volt egy sztrájk a Volánnál, de a SZAKSZ azt mindössze „jelmezes főpróbának”, úgymond figyelmeztető sztrájknak nevezte. A hétfői akció viszont megbéníthatja az országot szerintük. Arról, hogy mit írtak Lázár Jánosnak a minap, ebben a cikkben írtunk részletesen.

A szervezet vasárnap éjfélig adott időt a miniszternek arra, hogy rendezzék a bérkövetelések ügyét, de ez nem történt meg. Lázár János viszont (még korábban) összehívott egy tárgyalást a MÁV–Volán szakszervezeteivel keddre. 

Erre a fejleményre a SZAKSZ is kitért egy vasárnapi Facebook-posztban, melyben azt írták: a Magyar Nemzet egy cikkében „elárulta, hogy mitől függhet a miniszter jobb bérajánlata”. Ezután idézték a cikknek azt a mondatát, miszerint az, hogy a keddi ajánlatban mi szerepel majd, „az bizonyosan attól is függ, mekkora lesz a tényleges sztrájkrészvétel vasárnap és hétfőn, elér-e kritikus szintet a naponta négy és fél millió embert kiszolgáló országos tömegközlekedési hálózatban”.

Ezután felszólították a Volánbusz dolgozóit, hogy ennek megfelelően vegyenek részt a sztrájkban. 

Autóbusz-vezetők, karbantartó szakmunkások, adminisztratív dolgozók, a Volán szakma napszámosai! Akkor nincs más hátra, a január 29. napi sztrájkkal, a nagy csapásunkkal üzenjük meg Lázár miniszter úrnak, hogy vastagon fogjon ám az a ceruza, amivel a másnapi bértárgyalásra érkezik!

– írták. 

Egy későbbi, éjfél előtt írt Facebook-posztban arra is kitértek: „Már közel vagyunk a győzelemhez, 2,3% béremelés hiányzik ahhoz, hogy megállapodjunk a munkáltatóval az erre az évre szóló bérfejlesztésről!”, majd azt kérték a dolgozóktól, hogy az érintett járatok minimum 70-80 százaléka semmiképp se induljon el. 

Itt érhető el a lista a kimaradó járatokról

A SZAKSZ vezetője korábban azt közölte, hogy országos szinten több mint 26 000 menetrend szerint közlekedő járat maradhat ki hétfőn. A Volánbusz honlapján tettek közzé egy vármegyékre és járatokra bontott listát arról, hogy pontosan mely járatok ezek. 

Facebook-oldalukon szintén azt javasolták az utasoknak, hogy hétfő reggel „ne megszokásból induljatok útnak!”.