Őrizetbe vették Portik Tamás fiát, miután rátámadt az apja ügyében eljáró bíróra

ZS 2808
2024.01.30. 17:03

A Fővárosi Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt büntetőeljárást folytat, amely ügyben a bíróság január 30-án, 8 óra 30 percre tárgyalást tűzött ki. Az eljáró bíró korábban jelezte, hogy ezen a napon védői perbeszédek várhatók. Mint ismert, Portik Tamás védőjének perbeszédére már nagyjából fél éve várnak az eljárás résztvevői. 

A rendelkezésre álló adatok szerint az egyik vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a tárgyalás megtartását, illetőleg olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható.

A férfi már korábban próbált a bíróval személyes kontaktust keresni, azonban a bíróság ettől jogszerűen elzárkózott, és közölték vele, hogy nincs arra lehetőség, hogy a bíró tárgyaláson kívül beszéljen vele.

A vádlott fia ennek ellenére a tárgyalóterem előtt várt a bíróra, majd amikor észrevette a tárgyalásra érkező, talárt viselő bírót, elé lépett, és számonkérte.

Bár az eljáró bíró nem kívánt vele beszélni, a férfi mégis tovább folytatta a bíró szidalmazását. A hivatalos személy közölte vele, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, majd kikerülve őt megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. Ezt megakadályozandó a férfi egy gyors mozdulattal a kezében lévő kávéspohár teljes tartalmát a bíró arcába öntötte, amelynek következtében szemébe, arcába és ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került.

Az ellene alkalmazott erőszakos magatartás miatt a bíró kénytelen volt megállni, a kávét a szeméből és arcából kitörölni. A bűncselekményt látva egy közelben tartózkodó újságíró a bíró és az elkövető közé állt, így a férfinak nem volt lehetősége cselekményét folytatni. Az elkövető magatartásának következtében a tárgyalás megkezdése jelentős késedelmet szenvedett, de a bíróság a tárgyalást a történtek ellenére megtartotta.

A mai napon egyébként kezdetben csak Portik Tamás, majd a kirendelt régi-új védője, Vincze Tamás is vizsgálatot kért a bíró elfogultságát illetően. Utóbbi a védői perbeszédét nem mondta el a tárgyaláson, és erre már nem is lesz módja. Gyárfás Tamás viszont élt az utolsó szó jogán tartott felszólalással. Várhatóan holnaptól Portik Tamás fog napokon át beszélni a Fenyő-gyilkosságról.

A Központi Nyomozó Főügyészség amint hivatalosan tudomást szerzett a történtekről, haladéktalanul elrendelte a nyomozást, és intézkedett az elsődleges eljárási cselekmények elvégzésére. Az eddigi nyomozásban sor került a szemle megtartására, több tanú kihallgatására, majd a nyomozó főügyészség elrendelte a férfi őrizetét, a bűncselekmény megalapozott gyanúját pedig még a mai napon közli az elkövetővel.

(Borítókép: Póta Péter a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán 2024. január 30-án. Fotó: Szollár Zsófi/Index)