Magyar aktivisták okoznának kellemetlen pillanatokat Orbán Viktornak Brüsszelben

2024.01.31. 14:22
Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök mellett az aHang aktivistái is Brüsszelbe utaznak, és magukkal visznek százezer érvénytelen nemzeti konzultációs ívet.

Február 1-én, a rendkívüli uniós csúcstalálkozó idején Brüsszelben tart nemzetközi sajtótájékoztatót az aHang. Az aktivisták nem érkeznek üres kézzel, százezer érvénytelen konzultációs ívet visznek magukkal – közölte a szervezet.

Az aHang ezzel arra szeretne rámutatni, hogy „a kormányfő hamisan hivatkozik a magyar közvélemény 98 százalékos támogatására a legutóbbi nemzeti konzultáció eredményei alapján. A valóság ezzel szemben az, hogy a választópolgárok mindössze 18 százaléka küldte vissza a konzultációt – amelyet egyébként ismeretlen helyen tárol és ellenőrizhetetlen módon dolgoz fel a kormány”. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentése alapján több mint másfél millióan töltötték ki és küldték vissza az íveket.

Az aHang október végén közölte, hogy gyűjti az üres vagy érvénytelenített íveket azoktól, „akik nem értenek egyet a nemzeti konzultáció kérdéseivel, a kérdésfeltevés módjával, a meghatározott témákkal, illetve úgy vélik, hogy más, égetőbb kérdésekkel kellene foglalkoznia a kormánynak, mint például az oktatás, az egészségügy, a lakhatás vagy épp a környezetünk és az akkumulátorgyárak”.

A gyűjtéshez ellenzéki pártok is csatlakoztak, az MSZP kedden több mint nyolcvanezer ívet adott át az aHangnak.