Honvédelmi Minisztérium: A magyar uniós elnökség prioritása lesz a védelmi ipar fejlesztése

2024.01.31. 21:04
Az EU legfontosabb védelempolitikai témái az orosz–ukrán háború, a Száhel-övezet biztonsága és a védelmi ipar fejlesztése. Utóbbit annyira fontosnak tartja a Honvédelmi Minisztérium, hogy a magyar uniós elnökség egyik fő prioritásaként jelölték meg.

Alig fél évvel a magyar elnökség előtt az Európai Unió védelmi iparának fejlesztése, az orosz–ukrán háború, valamint a Száhel-övezet biztonsága az EU legfontosabb védelempolitikai témái – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi iparért felelős államtitkára az uniós védelmi miniszterek informális találkozója után Brüsszelben.

Kutnyánszky Zsolt elmondta: az ülés kezdetén bejátszották Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter videóüzenetét, aki továbbra is Ukrajna támogatását kérte a tagállamoktól. A megbeszélés során több állam képviselője a nemzeti raktárkészletekben meglévő eszközök átadása és további lőszerbeszerzés fontossága mellett érvelt.

Az államtitkár hangsúlyozta:

Magyarország továbbra is ragaszkodik az álláspontjához, nem ad át és nem is ad el se fegyvert, se lőszert Ukrajnának. Az erről szóló tanácsi határozat meghozatalánál konstruktívan tartózkodunk.

Beszámolt arról is, hogy az ülésen kiemelt figyelmet kapott az Európai Unió védelmi ipari és technológiai bázisának kérdése, valamint a közös uniós védelmi ipari stratégia létrehozása is. Ehhez kapcsolódóan felhívta a figyelmet: Magyarország a haderőfejlesztési program keretében jelentős figyelmet fordít a védelmi ipar felfuttatására, „amivel nemcsak a hazai igényeket elégítjük ki, de célunk a nemzetközi piacra – ezáltal az Európai Unió védelmi piacára – történő bekapcsolódás is”.

Rámutatott, a védelmi ipar fejlesztése is a 2024 második félében betöltött magyar uniós elnökség egyik prioritása lesz.

A védelmi miniszteri ülés másik fontos témája volt a Száhel-övezet és a vörös-tengeri térség biztonsága. Kutnyánszky Zsolt megjegyezte: „az Európai Unió nagy figyelmet szentel a régiónak, amelyben Magyarország is tevékeny szerepet vállal.”

Az ülésen emlékeztetett, hogy a magyar kormány helyben, a helyi igényekre szabva ad támogatást a stabilitás megőrzéséhez, ezért határozta el, hogy a csádi elnök meghívására egy komplex, humanitárius, mezőgazdasági, fejlesztési és védelmi pilléreken nyugvó támogatási programot indít Csádban.