Orbán Viktor: Nyergelünk

2024.01.31. 11:43
Szerda délelőtt kormányülést tartottak a Karmelita kolostorban. Erről Orbán Viktor miniszterelnök számolt be a közösségi oldalán. A kormányfő szerda délután Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a rendkívüli uniós csúcstalálkozón.

Reggel kormányülés, délután Brüsszel. Hosszú nap – írta Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldalán. A bejegyzéshez egy képet is csatolt a kormányülésről, amire azt írták: „Nyergelünk!”

A kormányülésről többek között Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is bejelentkezett, aki azt írta: „Erős nemzet vagyunk, egyre erősebb gazdasággal. 2023 nehéz év volt, de 2024-ben újra fejlődő pályára állunk!”

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár bejegyzése is azt vetítette előre, hogy a kormányülés témája a közelgő uniós csúcs körül forog.

 Mint megírtuk, feszült izgalom övezi a csütörtöki uniós csúcstalálkozót, ahol végre megállapodás születhet az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyről, miután egy kiszivárgott európai tanácsi dokumentum szerint az EU végleg megvonhat minden uniós forrást Magyarországtól, ha újból vétót emel a pénzügyi támogatás ellen.

Egy magas rangú uniós tisztségviselő szerint a Financial Times cikkében hivatkozott dokumentum az Európai Tanács titkársága által saját használatra írt háttéranyag, amely a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét ismerteti, és az csak egy tényanyag, amely nem tükrözi a többéves pénzügyi keretről folyó tárgyalások helyzetét a tagállami és uniós tárgyalók között, sem az uniós vezetők szintjén.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint „az ilyen típusú cikkek nem véletlenül születnek”, és kiemelte, hogy Magyarországot nem először próbálják zsarolni azért, „mert nem úgy táncolunk, ahogy Brüsszel fütyül”. Orbán Viktor miniszterelnök egy francia lapnak adott interjúban reagált a hírre. A kormányfő úgy véli, az, ami a lapban megjelent, „egyfajta zsarolói kézikönyv”.