Portik utasítására cselekedhetett a fia, letartóztatná az ügyészség

2024.01.31. 12:59
A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt tegnap őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, ma pedig indítványozta letartóztatásának elrendelését.

Mint ismert, a Fővárosi Törvényszéken  január 30-án 8 óra 30 percre kitűzött tárgyalás előtt Portik Tamás fia kávét öntött az édesapja ellen folyamatban lévő büntetőeljárást tárgyaló bíró arcába.  Az ügyészség közleményében azt írja, a megalapozott gyanú szerint a vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a tárgyalás megtartását, illetőleg olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható.

A férfi már korábban is próbált sikertelenül kapcsolatba lépni a bíróval, és arra is van adat, hogy a tárgyalást megelőzően egy bírósági alkalmazottól arról érdeklődött a bíróság folyosóján, hogy honnan fog érkezni a tárgyalást vezető bíró.

Az eljárás iratai – a sajtóban megjelent erre utaló egyes állításokkal szemben – kizárják azt, hogy a bíró az ügyről folytatott volna érdemi beszélgetést a férfival, így nem hangzott el a hivatalos személy részéről az a kijelentés, hogy „az életfogytiglan már írásba van foglalva”, és olyan sem történt, hogy a bíró támadt volna a férfira.

A férfi édesapja, Portik Tamás ellen jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás, amelynek befejezését a terhelt igyekszik hátráltatni.

Megalapozottan feltehető, hogy a vádlott fia is ennek érdekében, apja szándékának megfelelően, vele összhangban cselekedett, így fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló erőszakos cselekményt követne el – olvasható az ügyészségi közleményben.

A Központi Nyomozó Főügyészség a haladéktalanul elrendelt nyomozásában kedden gyanúsítottként hallgatta ki az őrizetben lévő férfit, a mai napon pedig indítványozta letartóztatásának elrendelését.

Az ügyészség az üggyel kapcsolatban ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatalos személy jogszerű eljárásának erőszakkal vagy fenyegetéssel történő akadályozása bűncselekmény, amit a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyeget.

Eközben apja, Portik Tamás az utolsó szó jogával élve tart beszédet a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán, ahol már az ügyésznőt is börtönnel fenyegette.