Újabb Mol Bubi-állomásokat telepít a BKK

DBZOL20220502003
2024.02.01. 12:45
Több állomással is bővül 2024 márciusától a Mol Bubi közbringarendszer, az új kerékpárfelvevő helyszíneket két fővárosi kerületben alakítják ki – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Hat új állomással bővül a Mol Bubi hálózata idén tavasszal, a fejlesztések a XI. és a XIII. kerületben valósulnak meg. A BKK kiemelte, az új állomásokkal már 207 fővárosi helyszínen lesznek elérhetőek a jellegzetes zöld biciklik.

Az új állomásokat az alábbi csomópontokon alakítja ki a társaság:

  • a Budafoki út és a Karinthy Frigyes út sarkán (XI. kerület);
  • a Vincellér utca és a Bocskai út sarkán (XI. kerület);
  • Hengermalom út – Budafoki út – a Budafoki úthoz közeli zebránál (XI. kerület);
  • a Hauszmann Alajos utca – Szerémi út kereszteződésénél – a Szerémi úton, a bringasáv mellett, a zebra után (XI. kerület);
  • az Etele út – Fehérvári úthoz tartozó kerékpársáv mellett (XI. kerület);
  • és az EY előtt, a Váci út 20. szám alatt – a Radnóti Miklós utca és a Váci út sarkán (XIII. kerület).

A BKK a Mol Bubi-állomások telepítését nemcsak önkormányzati forrásokból, hanem partneri megállapodásokon keresztül is finanszírozza, így a helyszínek közül öt a XI. kerületi önkormányzat, míg a XIII. kerületi helyszín az EY (korábbi nevén Ernst & Young) hozzájárulásával jön létre.

A BKK hangsúlyozza, amellett, hogy társadalmi egyeztetéseket követően valósítja meg a fejlesztéseit, rendszeresen figyeli azt is, hogy egy-egy bővítés hány új felhasználó számára biztosít további közlekedési lehetőségeket. A 2023-as, zuglói bővítéseket követően például a társaság tapasztalatai szerint az új ügyfelek aránya ezeken az állomásokon hónapról hónapra 20-30 százalékot ért el.

Több ezren használják naponta

A Mol Bubi évek óta egyre népszerűbb, tavaly átlagosan több mint 9 ezerszer utaztak naponta a biciklikkel, a tavalyi év legforgalmasabb napján, szeptember 13-án pedig több mint 18 ezer utazást rögzített a BKK. Hozzátették, a szolgáltatás nemcsak nyáron, hanem télen is népszerű volt. 

A közlekedési központ szerint nagy segítséget jelent a közlekedőknek a BudapestGO applikáció, amelyen keresztül többek között a kerékpáros közlekedés is egyszerűen tervezhető.

Munkába tekernek a legtöbben

A BKK egy korábbi felmérése szerint a Mol-bubizók többsége (57 százaléka) munkába járásra, illetve a munkából hazajutásra használja a zöld kerékpárokat. Emellett többen (49 százalék) intézik ügyeiket, kisebb vásárlásaikat Mol Bubival, illetve szórakozni is sokan (40 százalék) közbringával járnak.

A fővárosban utazók többek között fontos közlekedési csomópontokban (például a Szentlélek téren vagy Zugló vasútállomáson) és közösségi közlekedési megállók közelében vehetik fel és adhatják le a Mol Bubi bicikliket. A flottában összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestieket.

(Borítókép: Mol Bubi-gyűjtőállomás 2022. május 2-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)