Összefogott Hadházyval a Kétfarkú Kutya Párt, megtámadják a nemzeti konzultációt és plakátkampányát

2024.02.02. 12:02
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Hadházy Ákossal és Heindl Péter jogásszal közös beadványukban azt írják, hogy a szuverenitásvédelmi konzultáció kérdései és a velük együtt futó plakátkampányok sértik a hazai jogrendet. Ha kell, az Európai Bíróság elé is elviszik az ügyet.

Hatalmas megerősítés a kormánynak a legutóbbi nemzeti konzultáció eredménye, de hogy ez mennyire reális, arról már eltérő vélemények is születtek. Az MKKP például egy nyomkövetőt tett a válaszborítékba, ami még a postán volt, amikor már kihirdették az eredményeket. Itt viszont nem állnak meg a kétfarkúak, ugyanis Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel és Heindl Péter jogásszal közösen beadványban kívánják megtámadni a szuverenitásvédelmi nemzeti konzultációt és az azt kísérő plakátkampányt.

Állításuk szerint ezek „az Orbán-kormány politikájával szemben álló ellenzék elleni hangulatkeltést is célozzák”, kampányidőszakon kívül is kampányolnak (már 2022 nyara óta), ez pedig „súlyosan sérti több, a választásra irányadó jogszabályban meghatározott alapjogunkat”.

Beadványukban három kérdést állítanak a fókuszba:

  • A hazai jogrend szerint jogsértő-e az állami szerveknek a választópolgárok véleményalakítását befolyásoló és így a következő választások eredményét is befolyásoló (vagy befolyásolni akaró) fizetett politikai reklámtevékenysége?
  • Amennyiben az állami szervek ezen tevékenysége jogsértő, akkor a jogsértés csak a hivatalos kampányidőszakban vagy azon kívül is megtörténhet?
  • Amennyiben a jogsértés a hivatalos kampányidőszakon kívül is megtörténhet, akkor vajon a törvény szerinti jogorvoslati fórumok rendelkeznek-e hatáskörrel a jogsértés miatti jogorvoslati kérelem elbírálására?

Szerintük mindhárom kérdésre igen a válasz (a beadványban részletezik bővebben), ez pedig azt jelenti, hogy

kérik a jogsértés megállapítását a Kormánynak és a Miniszterelnöki Kabinetirodának, és kérik a további jogsértő tevékenységektől való eltiltásukat.

A végén nyomatékosítják, hogy tisztában vannak azzal, hogy itthon valószínűleg el fogják kaszálni a beadványt, de hajlandóak az Európai Unió Bírósága elé is elvinni az ügyet, hiszen, mint mondják, így „az EP-választás tisztasága is kétséges”.