Szabálytalanul előzött egy rendőrautó Székesfehérváron

2024.02.02. 14:37
Még vasárnap történt az eset, amelynek során egy rendőrautó előzésnél áttért a szemközti sávba, mellyel veszélyeztette a forgalmat.

A szabálytalankodás a székesfehérvári Balatoni útnál történt. Az erről készült felvételen az látható, hogy egy rendőrautó csak a szemközti sávba átlógva tud megelőzni egy furgont, emiatt a videót rögzítő autó sofőrjének le kellett húzódnia, hogy elkerülje az ütközést. 

Az RTL oldalának egy olvasója rögzítette a balesetveszélyes felvételt a szabálytalan rendőrkocsiról. Most az is kiderült, hogy a rendőrség mire hivatkozik a szabálytalanság kapcsán.

A felvétel készítője szerint nem volt bekapcsolva a megkülönböztető jelzés, a villogót ugyanis csak akkor kapcsolta fel a rendőr, amikor a kocsi mellé ért. A visszapillantóból látni lehetett, hogy addigra már így leelőzte a teljes kocsisort.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a sietséggel indokolta a szabálytalanságot, mivel a rendőrök egy székesfehérvári lakástűzhöz kaptak riasztást. Közleményükben azt írták:

A feladat sürgős ellátása, az élet mentése miatt elengedhetetlen volt az előzés, ezért a sofőr már a megkülönböztető jelzés használatának elöljárói engedélyezését megelőző pillanatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol előzésbe kezdett. Időközben az engedély megérkezett, így útját a megkülönböztető jelzés használatával folytatta.

Mit mond erről a szabályzat? 

A megkülönböztető jelzésekről szóló ORFK-utasítás szerint a kék villogó használatára az elöljáró vagy az ügyeletes adhatja meg az engedélyt vagy az utasítást. Ezt rögzítik is minden esetben a Robotzsaru-rendszerükben. 

Saját elhatározásból a rendőr akkor használhatja a megkülönböztető jelzéseket, ha:

  • híradástechnikai szempontból holttérben mozog,
  • az ügyeletes vagy az elöljáró akadályoztatása miatt engedély nem kérhető,
  • a sebességtúllépést mozgásban – gépjárműkövetéssel – ellenőrzi,
  • az engedélykérésből adódó késedelem az élet- és vagyonbiztonságra, a közbiztonságra, a bűnüldözés érdekeikre vagy a rendőrség tekintélyére hátrányt jelent.

A megkülönböztető jelzés használata során úgy kell közlekedni, hogy a közlekedés résztvevőinek kellő idő álljon rendelkezésére a közlekedési helyzet felmérésére, és a kék villogót használó jármű továbbhaladásának biztosítására.

Az esetről készült videót itt nézheti meg.