Meghalt Végh András

2024.02.02. 12:45

Hosszú, súlyos betegség után elhunyt Végh András régész-történész, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának korábbi igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézete Roncsolásmentes Régészeti Tanszékének vezetője – közölte a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum a Facebookon.

Az elhunyttól Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum egykori főigazgatója búcsúzott.

Mint írta, Végh András 1983–1988 között végzett Kubinyi professzor tanítványaként az ELTE középkori régészet – történelem szakjain. 1987-ben belépett a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Osztályára, ahol 1988-tól dolgozott régészeti feltárásokon, majd 1991-től önállóan vezetett számtalan ásatást Budapest területén. Ő volt a középkori kőfaragvány-gyűjtemény vezetője is. Központi témájának Buda középkori topográfiáját választotta, melynek koronája az ELTE medievisztikai doktori iskolájában 2003-ban készített PhD-disszertációja volt, amely 2006-ban és 2008-ban könyv formában is megjelent. Ezt kísérte a Magyar Várostörténeti Atlasz sorozatának 2015-ben napvilágot látott középkori Buda-atlasza. Mindezek a magyar középkorkutatás kiemelkedő tudományos eredményei – összegezte. 

A tudományos ismeretterjesztés küldötte volt

Kollégája felidézte, hogy Végh András 2016-tól 2020-ig a Vármúzeum igazgatójaként érte el a BTM-ben legmagasabb múzeumi megbízatását. Közben 2013-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetében is tanított. Hazai és külföldi konferenciák rendszeres előadója volt, fontos feladatának tartotta a tudományos ismeretterjesztést is, múzeumi kiállításvezetésein, az Ars Sacra Fesztivál vagy a Szembenézés Alapítvány budai vári, illetve zsidónegyedi sétáin.

2009-ben a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat kiemelkedő régészeti tudományos teljesítményéért Kuzsinszky Bálint-díjával jutalmazta, majd 2009-ben a Hunyadi Mátyás, a király, valamint 2015-ben a Mátyás-templom kiállítások egyik rendezőjeként és katalógusszerkesztőjeként Opus Mirabile díjat kapott.

A fenti száraz adatok azonban nem beszélnek világra nyitott, kreatív, alkotó attitűdjéről, a csapatban is kitartóan, jókedvűen dolgozó, barátságos múzeumi kollégáról, az ötgyermekes családapáról, akinek kedves egyéniségét, világító szellemiségét nem feledjük. Nagyon fiatalon ment el: márciusban lett volna 60 éves. Nyugodjék békében!

– írta néhai kollégájáról Farbaky Péter.