Donáth Anna teljesen kiborult Novák Katalin lépésén

2024.02.03. 10:42
Ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan – írta a közösségi médiában a Momentum elnöke azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a pedofil bicskei iskolaigazgató bűntársának.

„Nem tudok napirendre térni Novák Katalin kegyelmével kapcsolatban, amivel kiszabadult a börtönből a pedofilsegítő pedagógus, aki részt vett a bicskei gyerekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában” – írta Donáth Anna, a Momentum elnöke, majd hozzátette:

Egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Még csak büntetett előélete sincs. Miközben a hároméves börtön még csak köszönőviszonyban sincs azzal az iszonyattal, amiben bűnrészes volt. És Novák Katalin a pápalátogatást arra használta, hogy ezt az embert ráeressze a magyar társadalomra.

A Momentum elnöke ezt követően arra is kitért, hogy szerinte „ilyen förtelmes döntést hozni, ilyen módon visszaélni az elnöki hatalommal egész egyszerűen elfogadhatatlan”. Szerinte ez a döntés azt mutatja, hogy „se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben”.

„A hivatalára már a megválasztása pillanatában alkalmatlan volt, de most olyan határokat lépett át, ami nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriája. Novák Katalinnak le kellene mondania. Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet” – zárta Facebook bejegyzését.

Nyolc évet kapott a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója

Ahogy az Index is beszámolt róla, a vád szerint 2004 és 2016 között az elsőrendű vádlott, a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, V. János legalább tíz kiskorú fiút, a másodrendű vádlott, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan. A bíróság 2018-ban hozta meg az ítéletet, amely szerint a férfi folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében, szexuális erőszak kísérletében, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés bűntettében bűnös.

Az igazgatót véglegesen eltiltották minden olyan foglalkozástól, amelyek keretében tizennyolc év alattiakkal kéne foglalkoznia, az eddig előzetesben töltött több mint másfél év pedig beleszámít a fegyházbüntetésébe. A nevelőt másfél évre ítélték, de három évre felfüggesztve. A vádirat szerint V. János, aki 26 évig volt igazgató, tíz áldozata mind fiú.